Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
30 november 2016
Artikel delen

Smart Imaging kan hersenafwijkingen bij kinderen beter detecteren

Nieuwe technologische mogelijkheden en samenwerkingen bieden de zorg wereldwijd steeds meer mogelijkheden. Zo zijn Boston Children’s Hospital en GE Healthcare een samenwerking aangegaan om digitale oplossingen te vinden om diagnoses en behandelingen van specifieke kinderziekten te verbeteren. Stap 1: ziektes die de hersenen aantasten.

Op 28 november vertelden beide partijen tijdens het 102e annual meeting of the Radiological Society of North America (RSNA) in Chicago, Illinois, dat ze met het eerste project op zoek gaan naar verbeteringen in diagnostische precisie in kinderhersenen door real-time achtergrondinformatie te verschaffen waar en wanneer de radioloog het nodig heeft.   

Tienduizenden kinderen ondergaan dagelijks medical imaging. In het Boston Children’s Hospital worden er bijna 1.000 onderzoeken per dag uitgevoerd. De snelle veranderingen in een kinderlichaam die bij opgroeien horen kunnen uitdagingen met zich meebrengen om normaal van abnormaal te onderscheiden. Het continu bijhouden van de steeds groeiende waslijst van specifieke diagnoses kunnen zelfs de meest ervaren radiologen frustreren.

Beslissingsondersteunend platform

Door de software expertise van GE Healthcare, de high-volume computing power van de GE Health Cloud en de medische kennis van de radiologen bij Boston Children’s samen te voegen, wordt er hard gewerkt aan het ontwikkelen van een beslissingsondersteunend platform bedoeld om de enorme variaties in MRI-scans te helpen onderscheiden. Het systeem wordt vooraf geladen met normatieve referentiescans van jonge kinderen van verschillende leeftijden voor artsen over de hele wereld om te gebruiken als een referentie bij het lezen van kindergeneeskundige patiëntenscans.

“Het interpreteren van een hersenscan van een kind vereist een specifieke kennis van de ontwikkeling van de hersenen, aldus Richard Robertson, MD, chef radiologie bij Boston Children’s. “Aangezien de meeste pediatrische scans vaak niet worden gemaakt in kinderziekenhuizen door specialisten, zal dit apparaat, eenmaal klaar, niet-specialisten toegang geven tot kennis en expertise om ze te helpen de juiste diagnose te stellen. Wij geloven dat het bieden van informatie-ondersteuning tijdens de besluitvorming tijdens het interpreteren van de scan, we het zelfvertrouwen en de prestatie van de radioloog verhogen.”

Van veel specifieke image databases is de toegang vaak beperkt tot de kinderafdelingen van grote academische instituten. Algemene radiologen zonder toegang to zulke databases hebben een gebrek aan referenties en context, dat tot misdiagnoses kan leiden. Veranderingen in de myelinisatie tijdens de 1e vijf levensjaren zijn makkelijk te verwarren met ziektes of andersom.

“Pediatrische hersenscans van kinderen onder de vier jaar zijn met name lasting te lezen omdat de hersenen dan continu en snel ontwikkelen,” zo zegt Sanjay Prabhu, MBBS, pediatrisch neuroradioloog bij Boston Children’s. "Omdat pediatrische neuroradiologen schaars zijn, hebben we GE Healthcare benaderd om samen te werken in de ontwikkeling naar digitale middelen om artsen in verschillende expertises te helpen om de scans goed te lezen.”

Honderden apps in de Cloud

Gecompliceerde aandoeningen kunnen worden geïnterpreteerd als een normale ontwikkeling van het brein tijdens de kindertijd, in het bijzonder wanneer die de hersenen symmetrisch beïnvloeden. Het tegenovergestelde komt ook voor: normale, verwachte ontwikkelingsveranderingen worden soms verkeerd geïnterpreteerd als pathologisch en leiden tot onnodige herhaalde imaging of andere diagnostische tests, die duur, zwaar en lastig kunnen zijn voor het kind en het gezin.

“Deze hersenapp die we ontwikkelen zal de eerste van vele zijn die we creëren voor onze deep learning bibliotheek," zei Charles Koontz, chief digital officer van GE Healthcare. "tegen 2020 hebben we honderden apps in de GE Health Cloud, die inzichten geven waarmee de gezondheidszorg in elk ziektegebied verandert en waarmee we 7 miljard mensen op aarde kunnen helpen.”

Boston Children’s doet mee via haar Innovation and Digital Health Accelerator (IDHA), geleid door Jean Mixer, VP Strategy and Digital Health en John Brownstein, PhD, Chief Innovation Officer. IDHA wil kennis en gegevens van het ziekenhuis in zeldzame en complexe pediatrische zorg via digitale hulpmiddelen aan medici overal ter wereld beschikbaar stellen.

Reageer

Geef een antwoord

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen