Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
4 januari 2016
Artikel delen

Smart menstruatiecup op kickstarter – Nieuwsoverzicht van 20 oktober

Wetenschappers verwijderen 62 blokkades voor varken-mens transplantaties – Virtuele tour door St. Elisabeth – Deel dit met #eHealth en #icthealth

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Smart menstruatiecup meldt ongezonde menstruatie

Naast maandverband en tampons bestaan er inmiddels al meer dan twintig jaar menstruatiecups als alternatief. Kickstarterproject Looncup voegt daar nu Smarttechnologie aan toe. Hierdoor kunt u een seintje krijgen als het nodig is om de cup te verversen. Daarnaast houdt de cup ook andere gegevens over de periode bij. De makers hopen zo bij te dragen aan de gezondheid van vrouwen. 

De Looncup geeft advies om naar de dokter te gaan als er iets niet in orde lijkt te zijn. Een andere functionaliteit is dat de bijbehorende App een seintje geeft als de menstruatie bijna start. Het project heeft nog tien dagen te gaan op Kickstarter en heeft inmiddels meer dan drieduizend backers gevonden die samen bijna honderdveertigduizend dollar hebben toegezegd. Dat is ruimschoots boven het doel dat Looncup zich had gesteld va vijftigduizend dollar.

Tot slot kunnen we u melden dat de collega’s van menstruatiecup-info.nl nog niet heel enthousiast zijn. Zij noemen als nadelen onder andere de beperkte batterijduur en het mindere draagcomfort.

Wetenschappers verwijderen 62 blokkades voor varken-mens transplantaties

Wetenschappers aan Harvard zijn erin geslaagd om varkensDNA op 62 plaatsen aan te passen. Daarbij gebruikten ze de CRISPR–Cas9 techniek, die het relatief gemakkelijk maakt om genen te bewerken. Ze braken en passant ook nog het vorige record met deze technologie. Dit stond op 6 aanpassingen in een keer.

Organen van varkens waren tot nu toe ongeschikt voor transplantaties, vanwege de aanwezigheid van retrovirussen in de genen. Het concept van xenotransplantatie is niet nieuw. Hartkleppen worden regelmatig vervangen door (onderdelen van) varkenshartkleppen. Maar dit transplantaat bestaat uit celvrij bindweefsel dat een speciale behandeling heeft ondergaan. De wetenschappers hopen met hun ingreep op den duur de varken-naar-mens transplantaties mogelijk te maken. De technologie zou een oplossing kunnen zijn voor het wereldwijde tekort aan donoren.

Om volledig te zijn: de wetenschappers werken aan het Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering at Harvard University and Harvard Medical School. 

Virtuele tour door St. Elisabeth ziekenhuis in Tilburg

Heeft u altijd al eens een kijkje willen nemen in het Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg? Dat kan nu met Google Streetview. De tour is niet alleen bedoeld om uw nieuwsgierigheid te bevredigen. Het kan helpen om bijvoorbeeld kinderen voor te bereiden op een ziekenhuisopname. De virtuele tour start bij de ingang.

Bent u ook zo benieuwd wat u op de operatietafel aantreft…?

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen