Smart sensor toont glucoseniveau via smartwatch of smartphone

23 maart 2016
sugarbeat
Nieuws

Het Britse Nemaura Medical heeft toestemming gekregen van Europese toezichthouders om zijn Sugarbeat op de markt te brengen, gericht op diabetici. Sugarbeat is een zogeheten minimaal invasief draadloos continu glucose monitoring (CGM) systeem.

Het systeem heeft volgens het Britse Nemaura Medical CE-goedkeuring gekregen van de European Notified Body van de toezichthouder na onderzoek van het effect ervan onder 160 diabetici. Het CE-certificaat zal naar verwachting in april verstrekt worden, na afronding van zijn driejarige ISO13485 Quality Systems hercertificering.

Het Sugarbeat CGM-systeem bestaat uit een bladvormige sensor-patch die op de huid bevestigd kan worden. Het device biedt realtime informatie over het glucoseniveau via BlueTooth. De gegevens kunnen via een stand alone reader, een smartwatch of een smartphone gelezen worden. verer is het mogelijk om trends te onderscheiden door terug te kijken naar de ontwikkeling van het glucoseniveau over een langere periode.
Het Sugarbeat-device geeft zelf geen insuline af om het glucoseniveau onder controle te houden, maar biedt sneller en beter inzicht in het glucoseniveau, zodat diabetici dat niveau beter in balans kunnen houden. Dit leidt volgens de 10-jarige The Diabetes Control and Complications Trial-studie tot minder complicaties zoals oog-, zenuw of nierbeschadigingen.

In vergelijking met andere CGM-systemen zou Sugarbeat kosteneffectiever zijn en minder invasief. Ook hoeft de patch niet nonstop gedragen te worden om effectief te zijn. Nemaura verwacht dat de Sugarbeat nog voor het einde van dit jaar in Europa op de markt gebracht kan worden. Hiervoor werkt de onderneming samen in een joint venture met DBJ Jersey.