Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Smartphone helpt bij opsporen onvruchtbaarheid man

Onderzoekers van het Brigham and Women’s Hospital en het Massachusetts General Hospital (MGH) hebben een tool ontwikkeld waarmee mannen in een thuisomgeving hun zaad kunnen laten testen op vruchtbaarheid. De analyse-tool is gebaseerd op een smartphone en volgens de onderzoekers ligt de betrouwbaarheid van de oplossing op 98 procent.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Wereldwijd kampen zo’n 45 miljoen stellen met vruchtbaarheidsproblematiek, maar standaardmethodes om de fertiliteit te laten onderzoeken zijn doorgaans kostbaar, arbeidsintensfief en vereisen bovendien een klinische omgeving. Vaak is de stap naar zo’n onderzoek groot omdat schaamte en de vrees voor sociale stigma’s een belangrijke rol spelen. Volgens de onderzoekers zouden fertiliteitstesten voor mannen even toegankelijk moeten zijn als zwangerschapstests voor vrouwen.

De nieuwe tool is een analyzer in de vorm van een smartphone waaraan een capillair slangetje is bevestigd met een wegwerpbare microchip die is verwerkt in een rubberen ampul. Hiermee kunnen vervolgens zaadmonsters worden genomen. De onderzoekers ontwikkelden tevens een app waarmee gebruikers stap voor stap door het proces worden genomen. Ook wordt een miniatuur weegschaal voor de weging van de hoeveelheid zaad meegeleverd. Deze kan draadloos worden verbonden met de smartphone.

Toekomstige mogelijkheden

Om de nieuwe tool te evalueren, onderzochten de wetenschappers 350 klinische monsters bij het MGH Fertility Center. Daar bleek de tool op basis van standaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een nauwkeurigheid van 98 procent te vertonen. Ook werd tijdens het onderzoek bekeken hoe gebruikers hun vaardigehden met de smartphone ontwikkelden.

De onderzoekers noemen de methode om mannelijke vruchtbaarheid te meten revolutionair en zien meer toepassingen. Zo zouden mannen die een vasectomie hebben ondergaan via een smartphone zelf de nazorg kunnen doen waardoor bezoeken aan een uroloog overbodig zijn.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen