Search
Close this search box.
Search

Smartphone helpt bij opsporen onvruchtbaarheid man

Onderzoekers van het Brigham and Women’s Hospital en het Massachusetts General Hospital (MGH) hebben een tool ontwikkeld waarmee mannen in een thuisomgeving hun zaad kunnen laten testen op vruchtbaarheid. De analyse-tool is gebaseerd op een smartphone en volgens de onderzoekers ligt de betrouwbaarheid van de oplossing op 98 procent.

Wereldwijd kampen zo’n 45 miljoen stellen met vruchtbaarheidsproblematiek, maar standaardmethodes om de fertiliteit te laten onderzoeken zijn doorgaans kostbaar, arbeidsintensfief en vereisen bovendien een klinische omgeving. Vaak is de stap naar zo’n onderzoek groot omdat schaamte en de vrees voor sociale stigma’s een belangrijke rol spelen. Volgens de onderzoekers zouden fertiliteitstesten voor mannen even toegankelijk moeten zijn als zwangerschapstests voor vrouwen.

De nieuwe tool is een analyzer in de vorm van een smartphone waaraan een capillair slangetje is bevestigd met een wegwerpbare microchip die is verwerkt in een rubberen ampul. Hiermee kunnen vervolgens zaadmonsters worden genomen. De onderzoekers ontwikkelden tevens een app waarmee gebruikers stap voor stap door het proces worden genomen. Ook wordt een miniatuur weegschaal voor de weging van de hoeveelheid zaad meegeleverd. Deze kan draadloos worden verbonden met de smartphone.

Toekomstige mogelijkheden

Om de nieuwe tool te evalueren, onderzochten de wetenschappers 350 klinische monsters bij het MGH Fertility Center. Daar bleek de tool op basis van standaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een nauwkeurigheid van 98 procent te vertonen. Ook werd tijdens het onderzoek bekeken hoe gebruikers hun vaardigehden met de smartphone ontwikkelden.

De onderzoekers noemen de methode om mannelijke vruchtbaarheid te meten revolutionair en zien meer toepassingen. Zo zouden mannen die een vasectomie hebben ondergaan via een smartphone zelf de nazorg kunnen doen waardoor bezoeken aan een uroloog overbodig zijn.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
AI-model huidkanker
Risico op huidkanker voorspellen met AI-model
diabetestools
Digitale diabetestools bieden te weinig klinische voordelen
Volg jij ons al?