Smartphones maken je niet slimmer...

3 januari 2015
mens_en_mobiel_01
Wetenschap
Nieuws

…maar je ze verbeteren wel je tastzin. Een groep Zwitserse onderzoekers was nieuwsgierig naar de effecten van Smartphone gebruik op de mensen. Wat doet het? Hoe groot is het effect?

Train je somatosensibele schors!
Typen met je duim en swipen met je wijs- of middelvinger traint waarschijnlijk je somatosensibele schors. Dit deel van je brein regelt je tastzin. De onderzoekers hebben hierover gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrijft Current Biology. De activiteit in dit deel van het brein was hoger als mensen veel typten en swipeten. De sterkte van het signaal hing af van hoe recentelijk de proefpersonen hun smartphone hadden gebruikt.

Slim naar het brein kijken
“Het onderzoek is geen doorbraak in hersenonderzoek. Maar wat de resultaten wel laten zien is dat je op een slimme manier kan kijken hoe het brein zich aanpast aan dagelijkse taken,” aldus Arko Ghosh, de neurowetenschapper die het onderzoek aan de universiteit van Zürich leidde. “Vroeger keken we naar pianisten en atleten, maar nu kijken we ook naar gewone dagelijkse bezigheden.”

Hoe heeft het team het aangepakt?

De onderzoekers downloadden alle activiteiten van 10 dagen van 26 touchscreen gebruikers. Als controlegroep downloadden ze ook nog eens de activiteit van 11 gebruikers met een dumbphone – een ouderwetse mobiel zonder tochscreen. Vervolgens stimuleerden ze de duimen, wijs- en middelvingers van de proefpersonen 1250 keer terwijl ze de hersenactiviteiten maten via een EEG.

De onderzoeksresultaten
De activiteit in het gebeid van het brein dat de tast regelt, was bij de smartphone gebruikers het hoogst en bij de dumbphone gebruikers het laagst. Bovendien bleek dat er een direct verband was tussen de mate waarin en hoe lang geleden de gebruikers hun smartphone hadden gebruikt. De duim toonde de sterkste reactie, maar er waren ook significante effecten meetbaar bij de wijs- en middelvinger. “Hoe dichter ze – in tijd – bij hun laatste gebruik waren, hoe meer breinactiviteit er was in het gebied van de duim,” aldus Ghosh. Er was geen verschil merkbaar voor het aantal jaren dat iemand een Smartphone gebruikte en op welke leeftijd voor het eerst.

De toekomst: wat doet het dagelijks leven met ons brein?

Neurowetenschappers zijn al lang geïnteresseerd in de effecten van het dagelijks leven op het brein. Maar de meeste studies kijken alleen naar lange termijn effecten en missen de kleine gevolgen van veranderingen in de details van het dagelijks leven. Gosh:“Nu kunnen we écht kijken naar de effecten van ons dagelijks leven op het brein. Daarvoor moeten we alleen onze digital footprint verbinden met onze brein activiteiten.”