Search
Close this search box.
Search

Smartwatch app helpt mensen met borderline

Mensen die aan borderline lijden en moeite hebben met het herkennen van emoties kunnen daarbij mogelijk geholpen worden door een biosensor app, Sense-IT in combinatie met een smartwatch. GZ-psycholoog bij GGNet en onderzoeker van de Universiteit Twente (UT) Youri Derks, promoveerde vorige week op zijn studie ‘Alexithymie bij borderline persoonlijkheidsproblematiek – van theorie naar een biosensor applicatie’.

Voor zijn studie onderzocht Derks de invloed van alexithymie op mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS). Dat onderzoek toonde aan dat er een duidelijke relatie is tussen alexithymie en BPS.

Op basis daarvan ontwikkelde Derks, samen met enkele andere UT onderzoekers, de biosensor app Sense-IT, om alexithymie te behandelen. “Het onderzoek past bij onze behoefte om écht nieuwe mogelijkheden voor patiënten te ontwikkelen en daarmee hun zelfregie en welzijn te verbeteren” vertelt Derks.

App voor behandeling borderline

De biosensor, gecombineerd met een smartwatch app, geeft een melding bij oplopende emoties. Patiënten kunnen dan eerder actie ondernemen, vóórdat de situatie ontspoort. Door het te laat herkennen van emoties zijn zij vaak niet meer in staat deze emoties te onderdrukken, met alle gevolgen van dien.

Sense-IT is gemaakt voor gebruik in combinatie met een smartwatch die in staat is om de hartslag van de drager te meten. De app combineert de hartslag met de mate van beweging en kan zo oplopende spanningen herkennen. Dit is meestal het geval wanneer de hartslag oploopt, maar de patiënt niet of nauwelijks meer beweegt.

De smartwatch maakt vervolgens real-time melding van de mate van de oplopende spanningen door oplichtende bolletjes te tonen. Met die informatie, wordt de patiënt geholpen bij het herkennen van oplopende emoties en kan hij of zij eerder actie ondernemen.

Doordat patiënten de oplopende emoties eerder herkennen, krijgen zij ook meer inzicht in de factoren en omstandigheden die daarbij een rol spelen. Door die inzichten te registreren en eventueel te delen met zorgverleners, kan de behandeling van de borderline stoornis verder verbeterd worden.

Klaar voor gebruik

Sense-IT is in principe klaar om in de praktijk gebruikt te gaan worden. Echter, voordat het zover is moet de klinische effectiviteit van de smartwatch app nog onderzocht worden. De makers hebben goede hoop dat de app op relatief korte termijn breed beschikbaar kan komen.

In de aanloop naar dat moment wordt het onderzoek naar de smartwatch biosensor app naast de UT en GGNet ook voortgezet in diverse andere instellingen; Pluryn, Arkin, Levvel, Inforsa en samen met Amsterdam UMC. Daarnaast wordt ook verder onderzoek gedaan naar andere klinische toepassingen van Sense-IT zoals forensische psychiatrie.

De smartwatch heeft zijn meerwaarde voor GGZ-patiënten eerder al bewezen. Zo startte Parnassia vorig jaar een pilot met Miles, een smartwatch die patiënten met ernstige psychische problemen meer grip op herstel moet geven en dwalen, of vermissing, kan voorkomen.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
GIDH
Global Initiative on Digital Health (GIDH) officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Digitale proeftuin
Digitale proeftuin maakt wegwijs in nieuw UZI-stelsel
challenge
Digivaardig in de zorg komt weer met Digifit challenge
Veertien IZA-partners hebben Digizo.nu opgericht om te helpen bij het opschalen van bewezen zorginnovaties.
Digizo.nu helpt bewezen innovaties opschalen
Robotchirurgie
Robotchirurgie in de ruimte
authenticatie
Stapsgewijs leren in pilot ZORG-ID Smart
revalidatiezorg epd
Nieuw EPD voor de revalidatiezorg
Volg jij ons al?