Search
Close this search box.
Search

Smartwatch helpt hartpatiënten bij revalidatie

Het Kaiser Permanente ziekenhuis in Oakland (VS) geeft patiënten die herstellen van een hart aandoening een smartwatch. Daarmee kan op afstand door doctoren bijgehouden worden of de patiënt op tijd zijn medicatie inneemt en of hij zich aan het revalidatieprogramma, zoals voldoende bewegen of sporten, houdt.

De resultaten van eerste tests zijn veelbelovend. Met het inzetten van een smartwatch voor monitoring van de patiënt op afstand wil het ziekenhuis ook een kostenbesparing realiseren.

Revaliderende hartpatiënten ontvangen tijdens het traject meerdere meldingen op de smartwatch. Bijvoorbeeld wanneer ze moeten sporten of bewegen, maar ook herinneringen voor het gebruik van medicijnen. Middels een speciale app, die ook via de smartwatch toegankelijk is, vullen patiënten vragenlijsten in over het verloop van de revalidatie. De smartwatch verzamelt zelf natuurlijk ook de nodige relevante gegevens, zoals de hartslag en de resultaten van de stappenteller.

Bewezen meerwaarde

Tussen juni 2018 en juni 2019 hebben meer dan 2.300 revaliderende hartpatiënten aan de test meegedaan. Meer dan 87 procent van hen voltooide het acht weken durende revalidatieprogramma. Voordat de smartwatches ingezet werden lag dat percentage onder de 50 procent. Ook het aantal patiënten dat tijdens de revalidatie een of meerdere keren terug opgenomen moesten worden daalde flink. Voordat het ‘smartwatch programma’ begon was dat tussen de 10 en 15 procent. In de testperiode was dat nog slechts 2 procent.

Mede door deze bewezen successen hebben het ziekenhuis en de zorgverzekeraar enkele maanden geleden besloten het smartwatch programma verder uit te breiden. Eind 2019 waren er al 4.000 smartwatches aan patiënten verstrekt. In 2019 verwacht men nog eens 5.000 revaliderende hartpatiënten te kunnen voorzien van een slim horloge.

Wanneer een patiënt zijn revalidatie doelstellingen niet haalt, of vaker medicatie vergeet in te nemen, dan kan hij een telefoontje van zijn arts of verpleegkundige verwachten. Die worden via een dashboard binnen het ICT-systeem van het ziekenhuis op de hoogte gehouden van de vordering van de revalidatie en afwijkende resulaten. “Het is geen continue monitoring, maar het is bijna alsof een patiënt je dagelijks belt om te zien of er iets aan de hand is,” aldus Tad Funahashi, betrokken bij de ontwikkeling van het smartwatch programma.

Smartwatch ontwikkelingen

Vooralsnog maakt het Amerikaanse ziekenhuis gebruik van Samsung smartwatches, maar men is ook in gesprek met Apple. De Apple Watch heeft onder andere een functie die atriumfibrilleren kan detecteren. De ontwikkeling van hart monitoring via smartwatches heeft het afgelopen jaar een vlucht genomen. Behalve de bekende tech-fabrikanten hebben ook merken als Fitbit een smartwatch met hartritme app gelanceerd.

“We moeten de technologische ontwikkelingen op dit gebied goed blijven volgen om te bepalen welke apparaten het meest effectief en betrouwbaar zijn,” aldus de CIO van het Kaiser Permanente ziekenhuis. Het ziekenhuis werkt met Samsung aan een nieuwe versie van de HeartWise app van de fabrikant die meer is afgestemd op de informatie uitwisseling binnen het revalidatieprogramma.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Volg jij ons al?