Snelle toets voor monitoringscentrum specialistische zorg

8 mei 2024
Nieuws

Isala, Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) en Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) hebben samen een snelle toets ingediend voor een monitoringscentrum voor specialistische zorg in de thuissituatie. Dit centrum krijgt de werktitel Medisch Coördinatiecentrum (MCC) Noordoost-Nederland en zal specialistische zorg in de thuissituatie organiseren voor patiënten in Noordoost-Nederland.

In eerste instantie hebben drie ziekenhuizen de handen ineengeslagen, maar de bedoeling is om op langere termijn te gaan samenwerken met meer ziekenhuizen, huisartsen en andere zorginstellingen om het volume te vergroten en de kwaliteit te verhogen. Er hebben al enkele eerste verkennende gesprekken plaatsgevonden over de mogelijkheid tot samenwerken, onder andere met RIVO Noord, UMCG en Zorg bij Jou (Martini Ziekenhuis). Michèle Blom (RvB Isala): “Ik vind het heel mooi dat we met drie noordelijke ziekenhuizen starten om patiënten met complexe aandoeningen thuis te gaan behandelen. De patiënt, familie en vrienden komen niet naar ons toe, maar wij gaan zelf naar onze patiënten: het ziekenhuis komt bij u thuis! En dat doen we op een veilige manier door ook continu via monitoring op afstand vinger aan de pols te houden.”

Patiënt krijgt meer regie

Specialistische zorg die het centrum thuis zal gaan organiseren, is bijvoorbeeld het monitoren van complexe wonden of het coördineren van hybride zorg tijdens een behandeling met medicatie. Dit voorkomt of verkort ziekenhuisopnames en geeft de patiënt meer regie over het herstel. Uit eerdere ervaring blijkt dat patiënten thuis sneller herstellen en zich ook prettiger voelen.

Door de ervaringen met specialistische zorg thuis, die in Isala zijn opgedaan, start dit initiatief niet vanaf nul. In de afgelopen jaren heeft Isala al veel specialistische zorg naar huis verplaatst, naar volle tevredenheid van de patiënten. Ten tijde van corona ontwikkelde Isala bijvoorbeeld een thuismonitoringsaanpak voor coronapatiënten, die in een rapport van het Landelijk Expertteam Covid-zorg werd aangemerkt als best practice.

Kennis en ervaring delen

Het delen van kennis en ervaring is een belangrijk onderdeel van deze samenwerking. Hans Mulder (RvB WZA): “Het WZA monitort al enige tijd de laagcomplexe zorg en gaat nu ook inzetten op de hoogcomplexe zorg. Ik ben blij dat dit soort samenwerkingen in Noordoost-Nederland van de grond komen. Samenwerking en het delen van kennis en ervaring gaat ons allemaal verder helpen!”

Ben van Miltenburg, bestuurder bij het MCL is het hier helemaal mee eens: “Ook het MCL heeft al veel ervaring opgedaan met het monitoren van laagcomplexe zorg en maakt met deze samenwerking de stap naar de meer complexe zorg. Wij zijn ervan overtuigd dat dit alleen kan in samenwerking met andere ziekenhuizen.”

Oproep aan andere ziekenhuizen

De ziekenhuizen zijn zelf erg enthousiast over de samenwerking en verwachten dat de zorgverzekeraars dit plan zullen financieren uit de transformatiegelden. De uitslag volgt naar verwachting in mei. Bij een goedkeuring kunnen de ziekenhuizen dan aan de slag met het transformatievoorstel. Ze roepen alle ziekenhuizen in Noordoost-Nederland op om met hen in gesprek te gaan en te verkennen hoe ze samen nog meer specialistische zorg naar huis kunnen verplaatsen.