Search
Close this search box.
Search

Sneller handen aan het bed dankzij flexibel opleiden

Het groeiende tekort aan zorgpersoneel is gevoeglijk bekend. Oplossingen liggen echter nog niet zo voor de hand. Nog los van het beperkt aantal mensen dat kiest voor een carrière in de zorg, speelt ook de duur van de opleidingen een belangrijke rol. Het begin dit jaar ingevoerde nieuwe landelijk opleidingssysteem, CZO Flex Level, moet ervoor zorgen dat nieuwe 'zorghanden' sneller aan het bed van de patiënt ingezet kunnen worden.

CZO Flex Level is een landelijk innovatieprogramma voor de zorgopleidingen. Het opleidingssysteem voorziet in het flexibel opleiden van gespecialiseerde verpleegkundigen en medisch ondersteuners. Daarbij wordt gebruik gemaakt van zogenoemde EPA’s. Dat is een Entrustable Professional Activity, ofwel een kenmerkende professionele activiteit waar de zorgprofessional in de dagelijkse praktijk mee bezig is.

Door de opleiding beter op de persoon en functie af te stemmen kunnen overlappende theorie en praktijk ‘geschrapt’ worden. Daardoor, zo is de verwachting, zijn deze gespecialiseerde zorgprofessionals sneller inzetbaar.

Flexibel opleiden zorgprofessionals

In het Erasmus MC zijn inmiddels de eerste EPA’s voor de nieuwe flexibele opleiding al vastgesteld. Begonnen is met de EPA’s voor de zorg voor Moeder en Kind. Dit jaar zullen in het Sophia zo’n zestig studenten met EPA-gericht opleiden starten. Handen die dankzij de flexibele opleidingsstructuur van CZO Flex Level, veel eerder aan het bed ingezet kunnen worden dan tot nu tot het geval was.

“Daarvoor worden op dit moment alle praktijkopleiders en verpleegkundigen met het aandachtsgebied onderwijs getraind in het EPA-gericht opleiden”, vertelt Eva Kemps, regieverpleegkundige Onderwijs. Zij traint de key-users die op hun beurt dan weer de verpleegkundigen en medisch ondersteuners op de afdelingen trainen. Het betreft verpleegkundigen die zich verder willen specialiseren en daarvoor de EPA-opleidingsmodules kunnen volgen.

“Het grootste voordeel: de opleiding is een stuk korter. Twaalf maanden in plaats van achttien. Het was soms best wel pittig hoor. Je werkt fulltime, moet in korte tijd veel leren en hebt ook nog een sociaal leven. Maar het was goed te doen en ik ben blij dat ik nu officieel CCU-verpleegkundige ben”, aldus Kirsten Winters. Zij is de eerste verpleegkundige in het Erasmus MC die haar diploma heeft gehaald volgens de nieuwe EPA-structuur.

Naast het sneller opleiden van nieuwe zorgprofessionals heeft het behouden van de huidige verpleegkundigen en medici ook veel aandacht nodig. Tijdens de coronapandemie, en in het kielzog daarvan, is de uitstroom van personeel er niet kleiner op geworden. Onlangs lanceerden negen Brabantse ziekenhuizen gezamenlijk een nieuwe opleidingswebsite, met als doel het aantrekken en behoud van zorgmedewerkers.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Volg jij ons al?