Search
Close this search box.
Search

Sneller herstel voor patiënt met mini-pacemaker

Het Radboudumc in Nijmegen bracht op dinsdag 21 juni voor de eerste keer de kleinste draadloze pacemaker ter wereld in bij een patiënt. De pacemaker is volgens Radboudumc maar liefst 90 procent kleiner dan de traditionele types.

De mini-pacemaker is 90 procent kleiner dan een traditionele pacemaker, ongeveer de grootte van een vitaminepil en weegt slechts twee gram. De pacemaker wordt in zijn geheel op de juiste positie in de rechter kamer vastgehaakt. Het apparaatje zelf zorgt voor piepkleine stroompjes om het hartritme op peil te houden.

De pacemaker is nu ook helemaal niet meer zichtbaar vanaf de buitenkant. Bovendien is de levensduur niet meer afhankelijk van slijtage van de geleidedraad, aldus het Radboudumc.

Sneller op de been

Patiënten zijn door de nieuwe behandelmethode en de kleinere pacemaker ook weer sneller op de been.  Een recente studie gaf aan dat bij 725 patiënten de pacemaker in 99 procent goed geplaatst kon worden. Het Radboudumc houdt de komende jaren alle implantaties van deze nieuwe pacemaker bij in een nationale registratie. Naast het Radboudumc zijn onder andere het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven bij deze registratie betrokken.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
Volg jij ons al?