Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Sneller herstel voor patiënt met mini-pacemaker

Het Radboudumc in Nijmegen bracht op dinsdag 21 juni voor de eerste keer de kleinste draadloze pacemaker ter wereld in bij een patiënt. De pacemaker is volgens Radboudumc maar liefst 90 procent kleiner dan de traditionele types.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De mini-pacemaker is 90 procent kleiner dan een traditionele pacemaker, ongeveer de grootte van een vitaminepil en weegt slechts twee gram. De pacemaker wordt in zijn geheel op de juiste positie in de rechter kamer vastgehaakt. Het apparaatje zelf zorgt voor piepkleine stroompjes om het hartritme op peil te houden.

De pacemaker is nu ook helemaal niet meer zichtbaar vanaf de buitenkant. Bovendien is de levensduur niet meer afhankelijk van slijtage van de geleidedraad, aldus het Radboudumc.

Sneller op de been

Patiënten zijn door de nieuwe behandelmethode en de kleinere pacemaker ook weer sneller op de been.  Een recente studie gaf aan dat bij 725 patiënten de pacemaker in 99 procent goed geplaatst kon worden. Het Radboudumc houdt de komende jaren alle implantaties van deze nieuwe pacemaker bij in een nationale registratie. Naast het Radboudumc zijn onder andere het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven bij deze registratie betrokken.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen