SNOMED moet begin 2021 klaar zijn voor gebruik

19 februari 2020
Eenheid-van-Taal
Gegevensuitwisseling
Nieuws

Een goed functionerend terminologiestelsel is één manier om digitale gegevensuitwisseling in de zorg te verbeteren. Zo’n stelsel heeft echter weinig impact zonder de juiste ondersteuning aan zorgverleners en zonder samenwerking in de keten. Dat was een kernboodschap tijdens het symposium ‘Verbinden en Innoveren met SNOMED’ van e-health kennisinstituut Nictiz. Begin 2021 moet het voor Nederland relevante deel van SNOMED klaar zijn

Een goed functionerend terminologiestelsel is één manier om digitale gegevensuitwisseling in de zorg te verbeteren. Zo’n stelsel heeft echter weinig impact zonder de juiste ondersteuning aan zorgverleners en samenwerking in de keten. Dat was een kernboodschap tijdens het symposium ‘Verbinden en Innoveren met SNOMED’ van e-health kennisinstituut Nictiz. Begin 2021 moet het voor Nederland relevante deel van SNOMED klaar zijn

SNOMED is het internationale medisch terminologiestelsel, bedoeld om de uitwisseling van medische gegevens tussen zorgverlener en patiënt en zorgverleners onderling een stuk eenduidiger te maken. Inmiddels telt het stelsel meer dan 150.000 Nederlandse medische termen, een forse stijging ten opzichte van april 2019. Uiteindelijk zullen ongeveer 250.000 Engelse termen naar het Nederlands vertaald worden.

SNOMED: Eenheid van Taal

Leonique Niessen, directeur-bestuurder van Nictiz, benadrukte tijdens het symposium op 13 februari het belang van het medisch terminologiestelsel. Dit moet zorgen voor eenduidige uitwisseling van medische gegevens tussen zorgverlener en patiënt en tussen zorgverleners onderling. “Eenheid van Techniek en Eenheid van Taal zijn daarbij twee randvoorwaarden. Systemen praten tot dusverre slecht met elkaar, omdat ze vanuit een administratieve invalshoek zijn ingericht en daardoor onvoldoende aansluiten op de praktijk van de zorgverlener.”

Het Terminologiecentrum van Nictiz beheert SNOMED voor Nederland. Niessen: “De belangrijkste delen van het internationale terminologiestelsel zijn inmiddels vertaald en begin 2021 zal het voor Nederland relevante deel van SNOMED klaar zijn. Daarnaast wordt gewerkt aan koppeling met bestaande, vaak Nederlandse standaarden. Dit is hét moment om te laten zien wat er kan met SNOMED op het gebied van digitale gegevensuitwisseling, hergebruik en innovatie. Ik hoop dat iedereen overtuigd raakt van de waarde en de impact daarvan.”

Minder administratieve lasten

Doordat dezelfde termen gebruikt worden, kan SNOMED ook bijdragen aan het verminderen van de administratieve lasten. Gezondheidsinformatie vanuit het ene systeem blijft dezelfde betekenis houden wanneer deze met een ander systeem wordt uitgewisseld.