Sociale robot voor mensen met een verstandelijke beperking

20 september 2016
Nieuws
Op dit moment wordt er ook hard gewerkt om robots in te zetten. Philadelphia wil als eerste organisatie een eigen sociale robot inzetten om de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking te verbeteren. De robot heet Phi, heeft eigen software op maat en zij wordt geprogrammeerd met input van cliënten, hun naasten en medewerkers, aldus Philadelphia.

Afwassende robot

“We willen alle mogelijkheden voor de mensen voor wie we werken verkennen. Dan heb ik het natuurlijk over technologie, maar eigenlijk over alle vindingen die het leven beter, makkelijker, vrijer en zelfstandiger maken. DigiContact, slimme nachtzorg, allerlei apps, maar ook de inzet van muziek kun je daar onder scharen. Al die innovaties zetten we niet zomaar in, ze worden op maat ontwikkeld voor onze mensen. En natuurlijk moet de technologie veilig en ondersteunend zijn. Daar past onze sociale robot Phi naadloos bij.” Zo zegt projectleider innovaties Xenia Kuiper.  

‘’Een sociale robot richt zich voornamelijk op het leren herkennen van emoties en kan daar ook op reageren. Het heeft dus echt interactie met een mens. Hoe meer aandacht iemand aan Phi besteedt, hoe beter ze jou leert kennen. Ze is met andere woorden zelf lerend. Het is een echte sociale robot. Phi kan niet afwassen, maar bijvoorbeeld wel muziek luisteren met iemand en daarop reageren, sporten of een spelletje  doen. Ook kan Phi uitleggen hoe iets werkt en dat desgewenst heel vaak herhalen. Of  aansporen medicijnen op tijd in te nemen. De robot kan cliënten in hun ontwikkeling helpen en uitdagen om een bepaalde actie te ondernemen.”

Meer aandacht, meer kennis

“Phi is een kei in het herkennen van emoties en gezichten. Hoe meer aandacht ze krijgt, hoe beter ze jou leert kennen. Wij denken dat Phi cliënten zelfstandiger maakt en medewerkers ondersteunt.” Xenia Kuiper benadrukt dat het om een sociale robot gaat.

Sociale robotica is een zeer snel groeiende technologische ontwikkeling. Philadelphia geeft aan het belangrijk te vinden dat cliënten en medewerkers deze ontwikkeling meemaken in de praktijk. Enkele locaties worden gebruikt om te onderzoeken of en hoe een sociale robot kan bijdragen aan het welzijn van cliënten, maar ook medewerkers. Het kan bijvoorbeeld ondersteuning bieden en persoonlijke aandacht geven tijdens bijvoorbeeld beweging, beleving, zorgen en wonen. Vooralsnog gaat het om een verkenning. Of Phi in de toekomst wordt ingezet is nog niet zeker.

###Phi###