Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
29 maart 2021
Artikel delen

Spelenderwijs door het ziekenhuis met de Hospital Hero app

Tijdens een pilot op de polikliniek kindergeneeskunde van het Willem Alexander Ziekenhuis (WAKZ) is een nieuwe app getest die de ziekenhuiservaring van kinderen minder stressvol maakt. De Hospital Hero is speciaal voor dit doel ontwikkeld en bedoeld voor kinderen van vier tot twaalf jaar. Meer dan vijftig ouders en hun kinderen die in het WAKZ, het kinderziekenhuis van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), onder behandeling zijn hebben de app de afgelopen vier maanden uitgebreid getest en geëvalueerd.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Naar aanleiding van de pilot kan geconcludeerd worden dat de Hospital Hero app goed ontvangen is. De deelnemers, ouders en kinderen, beoordeelden de app met gemiddeld vier tot vijf (van maximaal vijf) sterren. Alle deelnemers hebben tijdens en na de pilot een enquete ingevuld. Om nog beter inzicht in de ervaringen met de app te krijgen zijn bovendien ruim twintig kinderen met hun ouders persoonlijk geïnterviewd over het gebruik van de app.

Spelenderwijs minder stress

Jonge kinderen die naar een ziekenhuis moeten ervaren dit vaak als een spannende, en soms ook ietwat angstige belevenis De Hospital Hero app biedt kinderen die in het ziekenhuis afleiding en informatie. Met behulp van tekst en filmpjes worden ze op hun eigen manier geïnformeerd over wat hen te wachten staat. De filmpjes kunnen, als ze dat willen, thuis – in de eigen vertrouwde omgeving, al bekeken worden.

Kinderen kunnen de Hospital Hero app in het ziekenhuis gebruiken als afleiding, bijvoorbeeld tijdens het wachten. In het ziekenhuis zijn verschillende QR-codes ‘verstopt’ waarmee ‘ontsnapte dieren uit Naturalis’ verzameld kunnen worden. De kinderen kiezen in de app hun favoriete dier waarmee ze samen door het ziekenhuis ‘op safari’ kunnen gaan, op zoek naar de andere dieren.

Het verminderen van stress en angst bij kinderen die voor een behandeling naar het ziekenhuis moeten is een ontwikkeling die in meer ziekenhuizen al ingezet wordt. Zo worden kinderen die een operatie in het Groene Hart ziekenhuis moeten ondergaan vooraf virtueel rondgeleid door de operatiekamer. En het St. Antonius ziekenhuis laat kinderen die in het ziekenhuis opgenomen zijn met behulp van een VR-bril even ‘ontsnappen aan het ziek zijn’.

De Hospital Hero app biedt naast informatie en filmpjes over het ziekenhuis ook de nodig spelenderwijs ontspanning.

Doorontwikkeling Hospital Hero

De Hospital Hero app is goed ontvangen, maar uit de gesprekken en enquetes blijkt dat er ook nog ruimte is voor verbetering. Veel kinderen zeiden het erg leuk bevinden om dieren te zoeken terwijl ze op hun afspraak wachtten en ze gaven aan dat de tijd voorbij vloog. Echter, oudere kinderen vonden de app nog iets te kinderachtig, maar zij kwamen wel met veel ideeën om de app spannender te maken.

Met de verzamelde feedback gaat de ontwikkelaar van de Hosptital Hero app, het Leidse Zooma, aan de slag om de app verder te verbeteren. Daarvoor werkt de ontwikkelaar nauw samen met het WAKZ, het National eHealth Living Lab (NeLL) en Naturalis Biodiversity Center. Het doel is om de app in de toekomst uit te breiden met meer spellen en ook beschikbaar te maken voor andere zorginstellingen voor kinderen.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen