Search
Close this search box.
Search

Spraakanalyse, AI kunnen symptomen PTTS herkennen

Een combinatie van spraakanalysetechnologie en AI kan gebruikt worden om symptomen van posttraumatische stress stoornis (PTSS) te herkennen, zo blijkt uit een nieuwe studie NYU School of Medicine. De oplossing bleek in staat 18 verschillende spraakkarakteristieken die wijzen op de mentale aandoening.

Een team van onderzoekers van de New York University School of Medicine ontwikkelden een algoritme dat gesprekken kan analyseren en in deze gesprekken duizenden variabelen kan ontdekken. Op basis hiervan wist het algoritme enkele spraakkarakteristieken te onderscheiden die wijzen op posttraumatische stress stoornis (PTSS). De onderzoekers werkten voor de ontwikkeling van het algoritme samen met SRI International, de ontwikkelaar van Apple’s digitale spraakassistent Siri.

De resultaten van het onderzoek, die zijn gepubliceerd in het medisch tijdschrift Depression and Anxiety, laten zien hoe het algoritme uit een totaal 40.500 spraakkarakteristieken er 18 wist uit te sorteren die wijzen op PTSS. Op basis van die 18 karakteristieken wist het algoritme 89 procent van de patiënten die lijden aan PTSS juist te beoordelen.

Kenmerken beter zichtbaar

De onderzoekers zeggen dat bij onderzoek naar PTSS met name wordt gekeken naar hoorbare of zichtbare kenmerken zoals een geagiteerde spraak of bepaalde bewegingen met de tong, maar met behulp van AI en spraakanalysetechnologie werden ook andere, dieperliggende kenmerken beter zichtbaar, waaronder gevoelloosheid in intonatie en monotoon taalgebruik.

Volgens de onderzoekers is de huidige methode om PTSS te kunnen diagnosticeren, vaak via 1-op-1 gesprekken, niet toereikend omdat de doelgroep minder snel geneigd is om zwakheden toe te geven. Dit gaat dan met name om patiënten die lang in oorlogsgebieden zijn verbleven of politie- en brandweermannen. Bovendien zijn er andere psychische stoornissen die qua symptomen veel overlap vertonen met PTSS.

Aan de studie namen 129 mannelijke oorlogsveteranen deel die allen ruimschoots gevechtservaring hadden. Tijdens het selectieproces werden kandidaten die ook andere klachten hadden, zoals depressie of alcoholmisbruik, uitgesloten.

Via taal symptomen herkennen

Via taal is het volgens een groeiend aantal experts mogelijk om onze mentale gezondheid te voorspellen voordat de eerste zichtbare symptomen zich voordoen. Wat we zeggen en schrijven kan over vijf jaar worden gebruikt als indicator voor onze geestelijke gezondheid en ons lichamelijk welzijn. Cognitieve assistenten en sensoren in onze smartphones en andere apparaten kunnen ‘luisteren’ om de mentale gezondheid te evalueren en waarschuwen zodra verslechtering of een terugval dreigt op te treden.

Patronen in ons woord en geschrift worden door cognitieve systemen geanalyseerd en tekenen van een vroegtijdige stadium van een mogelijke psychische aandoening gedetecteerd.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?