Search
Close this search box.
Search

St. Antonius gestart met thuismetingen voor longfibrose

Sinds kort kunnen patiënten van het St. Antonius ziekenhuis die lijden aan Idiopathische Pulmonale Fibrose hun longfunctie thuis meten. Daardoor hoeven zij minder vaak naar het ziekenhuis. De metingen kunnen wekelijks doorgegeven worden. Op dit moment maken al bijna 40 patiënten gebruik van deze optie. Een mooi voorbeeld van zorg op afstand.

Idiopathische Pulmonale Fibrose is de meest voorkomende vorm van longfibrose. De patiënten hebben voor de thuismetingen de beschikking gekregen over een saturatiemeter. Wanneer zij zelf geen spirometer hebben dan wordt die ook verstrekt door het ziekenhuis.

Lex Smallegoor is als onderzoekslaborant betrokken bij het project van het St. Antonius. “Patiënten zijn erg blij dat ze hierdoor minder vaak naar het ziekenhuis hoeven te komen en vanuit huis wekelijks hun metingen kunnen doorgeven.”

Vroegtijdig problemen signaleren

De saturatiemeter meet de zuurstofwaarde van het bloed. Met de spirometer wordt de longfunctie gecontroleerd. Patiënten doen dit door erin te blazen. De resultaten van de metingen worden via een speciaal daarvoor ontwikkelde app naar het ziekenhuis doorgestuurd. Daar worden de metingen vervolgens gecontroleerd. De wekelijkse metingen en controles maken het vroegtijdig signaleren van eventuele problemen mogelijk.

De zogenoemde thuisspirometrie is ontwikkeld door het Rotterdamse Erasmus MC, mede als onderdeel van een project voor het thuis meten van de longfunctie voor CF-patiënten, samen met de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting (NCFS). Tijdens de coronacrisis is deze vorm van thuiszorg, of zorg-op-afstand, door diverse ziekenhuizen, waaronder het St. Antonius, versneld uitgerold. Patiënten die er inmiddels gebruik van maken zijn over het algemeen zeer positief.

Thuismetingen even betrouwbaar

“Ze zijn blij dat ze hierdoor minder vaak naar het ziekenhuis hoeven te komen, zeker aangezien longfibrosepatiënten vanuit het hele land naar het St. Antonius komen voor controle. Helemaal prettig in coronatijd, waarin iedereen wordt opgeroepen om toch zoveel mogelijk thuis te blijven. Dit geldt zeker voor patiënten met longfibrose, wat vaak kwetsbare patiënten zijn”, zo vertelt Lex Smallegoor.

Een andere belangrijke constatering is het feit dat de resultaten van metingen die patiënten thuis doen voor het merendeel overeenkomen met metingen die in het ziekenhuis gedaan worden. Dit betekent dat de thuismetingen even betrouwbaar zijn.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
Volg jij ons al?