Staar sneller en comfortabeler opereren

5 februari 2020
Alcon-ASZ
Zorgtransitie
Nieuws

De opereermachine maakt gebruik van zogenoemde 'phaco-emulsificatie'. Eerst maakt de oogarts met behulp van een microscoop een incisie in het hoornvlies en opent hij het leeszakje zodat de opereermachine erbij kan. Dan verpulvert de Alcon Centurion de lens met staar en zuigt die op. Vervolgens wordt een kunstlens geplaatst zodat de patiënt weer helder zicht heeft.

Nauwkeuriger en sneller opereren

De Alcon Centurion voert het verpulveren en opzuigen nog nauwkeuriger en sneller uit dan zijn voorganger, de Constellation. De machine verhoogt het comfort voor de patiënt en zorgt ervoor dat de kans op complicaties zeer gering is. Oogarts Ruben Kok van het Albert Schweitzer is ervan overtuigd dat deze opereermachine het beste biedt wat nu op de markt is.

Kok werkt al met de nieuwe machine en licht de voordelen toe. “Bij het verwijderen van de lens, moet er continu balans zijn tussen de aan- en afvoer van vocht in het oog, om te voorkomen dat het lenszakje of het regenboogvlies wordt aangezogen. De nieuwe machine kan die balans uitstekend bewaken en veroorzaakt vrijwel geen schommelingen in de oogdruk. Dat is comfortabeler voor de patiënt en meer ontspannen voor de uitvoerende arts. De bediening met een draadloos voetpedaal ervaar ik zelf als heel prettig.”

Minder verdoving bij staar operatie

Recent heeft het Albert Schweitzer ziekenhuis voor patiënten met staar nog een andere vernieuwing doorgevoerd. Ongeveer 80 procent van deze patiënten kan met druppels verdoofd worden. In dat geval is een prik of algehele verdoving niet nodig. Ook dat verhoogd het comfort van de behandeling. Het ziekenhuis is voor deze patiënten een speciale 'straat' ingericht waar ze vlot door alle stappen van de behandeling geleid worden.

Oogarts Kok verwacht dat het aantal staaroperaties de komende jaren flink zal toenemen. Mensen worden steeds ouder en leeftijd is, naast diabetes en veelvuldige blootstelling aan de zon, de belangrijkste risicofactor.

De producent van de opereermachine, Alcon, is ook een van de bedrijven die enkele jaren geleden betrokken waren bij de ontwikkeling van een slimme lens. Die zou worden uitgerust met sensoren waarmee bij diabetes patiënten via het traanvocht het glucosegehalte gemeten kon worden. Tijdens de ontwikkeling bleek echter dat de waarden teveel afweken van de gemeten bloedwaarden. Het project werd daarna stopgezet.