Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Stichting Nuts wil open uitwisselplatform patiëntgegevens

Een aantal IT-leveranciers actief in de zorg, wil een decentraal communicatienetwerk voor zorgaanbieders realiseren. Verzameld binnen Stichting Nuts claimen de initiatiefnemers een oplossing voor veilige en snelle gegevensuitwisseling tussen alle Nederlandse zorgverleners te bieden.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Stichting Nuts is een initiatief van Avinty, Caren, GeriMedica, Intramed, Miles Ahead, Nedap, OZO verbindzorg, Stichting Privacy by Design, Quli en Vital Health. Zij stellen een decentraal, open source communicatienetwerk voor uitwisseling van patiëntgegevens in de zorg te willen realiseren.

De stichting wil hiervoor een infrastructuur bouwen waarmee alle losse communicatie- en datasystemen in de zorg met elkaar verbonden kunnen worden. Van ziekenhuis en fysiotherapeut tot thuiszorgorganisatie en geestelijke gezondheidszorg.

Makkelijk, veilig uitwisselen

Nuts wil het naar eigen zeggen mogelijk maken dat patiëntgegevens gemakkelijk en veilig uitwisselbaar zijn tussen alle zorgverleners in Nederland. Ook vindt de stichting het belangrijk dat de patiënt volledige controle heeft welke data hij met welke zorgverlener deelt.

Mark Weernink, mede-initiatiefnemer van Stichting Nuts, wijst er op dat uitwisseling van gegevens tussen zorgverleners veelal nog per fax en e-mail plaatsvindt. “In deze tijd van technologische mogelijkheden is het essentieel dat er een communicatienetwerk komt dat zorgverleners veilig met elkaar verbindt. Vanuit onze expertise vinden wij dat dit een systeem moet zijn zonder commercieel oogpunt en zonder extra kosten voor de patiënt.”

Patiëntgegevens eigendom patiënt

In een dergelijk netwerk moeten gegevens eigendom blijven van de patiënt en worden ze beheerd door de betrokken zorgverleners, stelt Weernink. “Het dossier van de patiënt wordt dus uitdrukkelijk niet opgeslagen in het netwerk. Er zijn geen externe softwarepartijen betrokken die gegevens kunnen inzien of beheren. De regie moet kunnen liggen bij de patiënt die via een online portal de privacy van de persoonlijke medische gegevens kan beheren.”

Weernink verwacht dat het initiatief de markt mogelijk op scherp zal zetten. “Een open communicatienetwerk stimuleert de creativiteit en innovatie in de zorg-ICT markt. Met behoud van privacy kunnen gegevens moeiteloos uitgewisseld worden. Wanneer straks een kritieke massa zorgsystemen verbonden is, kunnen zorgverleners hun ICT-keuzes baseren op het systeem dat voor hen het beste is. Beperkte keuze in softwaresystemen om te kunnen samenwerken, is dan verleden tijd.”

Behandelaar toestemming geven

Patiënten kunnen op hun beurt de e-health oplossing kiezen die het beste bij hen past, zo is het idee. Zij kunnen iedere behandelaar zelf toestemming geven hun data in te zien. Wat ons betreft wordt dit hoog tijd. “In de 21e eeuw vinden wij dat het vanzelfsprekend moet zijn dat er zorgvuldig met zorggegevens wordt omgegaan. Ook moeten dossiers beschikbaar zijn op cruciale momenten.” aldus Tim Franssen, mede-initiatiefnemer Nuts.

Nuts geeft aan op zoek te zijn naar zorgverleners, softwareontwikkelaars en andere organisaties die zichzelf herkennen in de visie van Nuts en zich willen aansluiten om mee te werken aan dit initiatief. De position paper en het manifest zijn hier te lezen.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen