Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
6 november 2018
Artikel delen

Stopstone-app berekent nu besparingen door niet roken

De huidige Stopstone-app is vernieuwd en de functionaliteiten zijn uitgebreid op basis van gebruikerservaringen van jongeren. Net als in de oude versie kan de jonge stopper in de Stopstone-app aangeven wat hem motiveert, waarbij Stopstone die motivatie levend houdt en tips en hulp geeft bij moeilijke momenten. Vanaf nu berekent de Stopstone-app hoeveel geld je bespaart door niet te roken.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Ook kunnen gebruikers een beloning (bijv. uit eten, naar de bioscoop, weekendje weg) instellen en telt de app af hoe lang je niet moet roken voordat je de beloning verdiend hebt. Daarnaast kunnen hulplijnen worden ingeschakeld: hiermee vertel je aan familie en vrienden dat je gaat stoppen met roken en hoe ze jou daarbij kunnen helpen.

Verder is de terugvalpreventie-tool uitgebreid en deze helpt nu om een terugval te evalueren en daarvan te leren voor een volgende lastige situatie.

Specifiek voor jongeren

De doelgroep van Stopstone betreft jongeren tussen de 16 en 24 jaar die roken en van plan zijn om binnen een maand te stoppen of recent geleden al gestopt zijn. Om gebruik te kunnen maken van deze app dienen jongeren in het bezit te zijn van een smartphone met internetverbinding.

De app is vrij en gratis beschikbaar in iTunes en de Google Play store (voor iOS en Android). Tijdens de ontwikkeling van de app is regelmatige afstemming geweest met de doelgroep. Dat heeft geresulteerd in een visueel aantrekkelijke app die goed aansluit bij de belevingswereld van de gebruikers.

De Stopstone-app werd in april 2016 geïntroduceerd.

Jaarlijks 300-500.000 stoppers

Begin dit jaar lanceerde het Trimbos Instituut nog de website ikstopnu.nl en de Ikstopnu Facebookpagina om rokers te ondersteunen en helpen bij het succesvol stoppen met roken. Deze website is ontwikkeld in opdracht van het ministerie van VWS.

Volgens het Trimbos proberen elk jaar 300.000 tot 500.000 mensen vanaf 1 januari om te stoppen met een bepaalde verslaving. In veel gevallen gaat het om stoppen met roken.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen