Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Studenten presenteren drone voor gezondheidszorg in MMC

Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven presenteerden onder de naam Blue Jay de ‘drone van de toekomst’. Het team deed dit in het Ronald McDonald huis van Máxima Medisch Centrum in Veldhoven. Tijdens de presentatie stond het nut van de drone voor de gezondheidszorg centraal.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Het Máxima Medisch Centrum (MMC) is een partner van Blue Jay, een studententeam wat zich sinds 2015 bezig houdt met het ontwikkelen van een vriendelijke drone. Hiermee willen zij de huidige negatieve sfeer rondom drones tegengaan.

Communiceren met mensen

De vriendelijke drone van het team vliegt en kan op een basisniveau met mensen communiceren. De drone reageert op stemgeluid en kan feedback geven door middel van geluid en het tonen van basis emoties. De ‘ogen’ op de drone geven het geheel een vriendelijke uitstraling, wat versterkt wordt door de goede bescherming van eventueel gevaarlijke onderdelen, zoals rotoren. De drone is eveneens in staat een mens te herkennen en te volgen. Dankzij een systeem met speciale lichten en sensoren, ontworpen met hulp van Philips, kan de drone zelf een vliegroute kiezen.

Innovatie in het ziekenhuis

De medische specialisten en ingenieurs van MMC aanwezig bij de presentatie bleken enthousiast. Zo kan de drone medicatie bezorgen. De grijphand van de drone maakt het mogelijk medicatie vast te houden en los te laten. Deze functie maakt het eveneens mogelijk de drone in te zetten bij mensen die (het gevoel in) ledematen hebben verloren. Zo zou de drone op den duur voor hen de verwarming hoger of lager kunnen zetten, of gordijnen open en dicht doen. Kleine taken, maar wel taken die nu tijd in beslag nemen. Ook zou de drone inzetbaar kunnen zijn bij het begeleiden van mensen in het ziekenhuis naar een afdeling of afspraak.

###bluejay###

Het team achter Blue Jay focust zich niet alleen op de gezondheidszorg. Zij willen aantonen dat drones de mens kunnen helpen in het alledaagse leven. In het speciaal richten zij zich op de inzetbaarheid van drones binnen huizen. Het studententeam van nu draagt het stokje over aan een volgend team. Zij gaan verder met het ontwikkelen van de nuttige drone.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen