Studie OLVG, AMC, toont effectiviteit alternatieve therapie apneu aan

29 september 2017
Nieuws
In de gerandomiseerde studie is een vergelijking gemaakt tussen  de SPT van NightBalance en een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA), de huidige standaardtherapie, in milde tot matige positie-afhankelijke obstructieve sleepapneu (POSA).  De SPT en MRA gaven vergelijkbare klinische resultaten en symptoomverlichting van positie-afhankelijke slaapapneu. Wel leidde volgens de studie de SPT tot minder gebruikersklachten en is dit apparaat kosten-effectiever.

De studie met 100 patiënten werd in Amsterdam uitgevoerd door OLVG en AMC. Hoewel de studie voor beide producten een vergelijkbaar goed klinisch resultaat liet zien, waren de proefpersonen erg tevreden over de gebruiksvriendelijkheid van de SPT en leidde deze tot minder complicaties. ‘Deze resultaten voeden onze ambitie om van SPT een standaardtherapie te maken, voor milde tot matige POSA met hoger gebruiksgemak voor patiënten en een verbeterde kosteneffectiviteit voor zorgverzekeraars,’ stelt Eline Vrijland van Beest, CEO van NightBalance.

‘SPT goed alternatief’

Professor Dr. Nico de Vries, autoriteit op het gebied van slaapstoornissen en hoofdonderzoeker van de studie, geeft aan dat het hier om de eerste gerandomiseerde POSA-studie ooit gaat van een dergelijke lange duur waarin SPT en MRA direct met elkaar zijn vergeleken. ‘In het licht van de klinische resultaten, minder gebruiksklachten en kosteneffectiviteit, denk ik dat SPT een goede kandidaat is om op termijn een groot aantal slaapapneu-patiënten een oplossing te bieden die comfortabeler, natuurlijker en minder kostbaar is.’

De publicatie Durability of treatment effects of the Sleep Position Trainer versus oral appliance therapy in positional OSA: 12-month follow-up of a randomized controlled trial, verscheen 15 september jl. online in het peer-reviewed wetenschappelijk tijdschrift Sleep and Breathing.

Over NightBalance en de SPT

NightBalances Sleep Position Trainer is een therapie voor milde en matige slaapapneu. De  SPT wordt gedragen in een band rondom de borst en stimuleert patiënten ‘zacht en bijna onmerkbaar’ om niet op hun rug te slapen. Dit voorkomt positieafhankelijke obstructieve slaapapneu. SPT is volgens de producent niet invasief.

MRA, de huidige standaardtherapie, is een kunstgebitachtig hulpmiddel dat in de mond wordt gedragen. Dit kan soms gepaard gaan met ongemakken, die in ernstige gevallen kunnen leiden tot bijwerkingen zoals tandpijn, veranderingen in de tandpositie, of kaakklachten.  NightBalance, opgericht in 2009 en gevestigd in Den Haag, heeft de Sleep Position Trainer ontwikkeld en geïntroduceerd om positie-afhankelijke slaapapneu te voorkomen. De SPT verkreeg in 2012 het CEkeurmerk en wordt momenteel verkocht in 11 Europese landen.