Studioo helpt geneeskundestudenten tijdens coronacrisis

De Faculteit der Geneeskunde van de VU heeft Studioo gelanceerd. Een online community platform waar studenten onder andere hulp en tips kunnen krijgen bij studeren op afstand. Ook biedt het platform de mogelijkheid een gesprek te voeren met een studieadviseur of medestudenten die als coronavrijwilliger aan de slag gegaan zijn.

Het platform is mede opgezet door Annewies Schrijer, masterstudent en projectleider. Het idee voor Studioo is ontstaan tijdens een brainstormsessie waaraan studenten en de opleiding deelnamen. Doel van die sessie was het bedenken van oplossingen om studenten meer bij het onderwijs te betrekken. De lancering van het platform komt, midden in de coronacrisis, op een zeer gelegen moment.

Laagdrempelige ondersteuning

Studioo biedt bachelor- en masterstudenten ondersteuning op een laagdrempelige manier. “Het platform is een mooi voorbeeld van samenwerking tussen studenten en medewerkers van het Instituut voor Onderwijs en Opleiding VUmc (IOO), en juist zulke samenwerking willen we graag bevorderen. We richten het platform in voor onderwijsinitiatieven en projecten van de opleiding en stimuleren studenten mee te denken of aan te sluiten”, aldus Annewies.

Het platform is niet specifiek bedacht en opgezet met het oog op een crisis zoals we die nu met de uitbraak van het coronavirus zien. De huidige situatie heeft er echter wel toe geleid dat de focus van het platform momenteel gericht is op ondersteuning bij het thuis studeren en andere initiatieven die zijn opgericht naar aanleiding van de coronacrisis.

Hulp tijdens coronacrisis

Naast hulp bij uitdagingen zoals het thuis moeten studeren kan het platform ook een bijdrage leveren aan andere facetten van de crisis waar studenten nu mee kampen. Denk aan eenzaamheid en de sociale en mentale problemen die kunnen ontstaan.

Schrijer zegt hierover: “De opleiding geeft veel inhoudelijke en logistieke informatie op med.vu.nl, maar juist ook het op afstand studeren en stress of onzekerheid door de coronacrisis moeten worden belicht. Op Studioo komt dit aanbod samen door tips van de studieadviseurs en studenten, de mogelijkheid om je vragen te stellen en door aandacht voor hoe om te gaan mentale problemen.”

Omdat door de coronacrisis de opleiding op een lager pitje doorloopt en coschappen tijdelijk stopgezet zijn, hebben veel studenten besloten om aan de slag te gaan als (corona)vrijwilliger in zorginstellingen. Op Studioo kunnen zij hun ervaringen en de kennis die ze opgedaan hebben delen met medestudenten. Aangezien het platform nog in opbouw is, zijn tips meer dan welkom. Die kunnen gemaild worden naar studioovu@amsterdamumc.nl.

Online studieplatform

De coronacrisis noopt veel zorg- en opleidingsinstellingen tot het bedenken van creatieve oplossingen op afstand. Studioo is een goed voorbeeld van een platform dat in eerste instantie met een ander doel bedacht en ontwikkeld werd, maar zijn meerwaarde ook in deze crisistijd bewijst.

Een ander voorbeeld is de Nationale Zorgklas, een online opleidingsplatform dat opgezet is om nieuwe zorgmedewerkers te werven en op te leiden. Op de Nationale Zorgklas worden daarvoor op een laagdrempelige manier spoedcursussen, trainingsprogramma’s en coaching aangeboden.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
mock-up operatiecentrum
Oefenenen in mock-up van nieuw operatiecentrum UMCG
Lichaamsgeluiden wearable
Akoestische wearable monitort lichaamsgeluiden
Digitaal contact
Uw Zorg Online en BeterDichtbij integreren digitale diensten
Partnerportaal
Eenmalig inloggen bij partnerportaal voor juiste informatie
Het programma HDAB-NL wil een veilige toegang waarborgen tot gezondheidsgegevens.
VWS start programma Health Data Access Body (HDAB-NL)
Hartcentrum samenwerking
Bundelen van krachten moet leiden tot één hartcentrum
Philips
Philips ondertekent Green Deal Duurzame Zorg
Volg jij ons al?