Subsidie big data-onderzoek naar hart- en vaatziekten

16 april 2018
Nieuws
Het doel van het programma is het benutten van (nieuwe) verbindingen tussen de gezondheid- en levenswetenschappen, data science / big data en de creatieve industrie voor de ontwikkeling van nieuwe benaderingen in preventie en vroege opsporing van hart- en vaatziekten. Burgers en patiënten krijgen hierin een centrale rol. De Kennis en Innovatie Agenda ICT, LSH, en ClickNL en de principes van vitaal functioneren en positieve gezondheid zijn de inhoudelijke leidraad, zo schrijven de initiatiefnemers. Voor de voorbereiding van projectvoorstellen wordt op 2 en 3 juli een interactieve werkbijeenkomst georganiseerd onder de naam ‘Big Data en Gezondheid’.

Preventie, vroege opsporing centraal

Het programma omvat vier tot zes publiek-private wetenschappelijke onderzoeksprojecten met een budget van circa 1,5 miljoen euro pr project.  Elk project moet gericht zijn op de beantwoording van belangrijke vraagstukken over preventie en vroege opsporing van hart- en vaatziekten en wetenschappelijk onderzoek bevatten op het gebied van data science en de creatieve industrie. Deze projecten worden deels gefinancierd door een bedrijf of maatschappelijke organisaties (onder bepaalde voorwaarden). De eerste werkbijeenkomst moet publiek-private consortia de gelegenheid geven zich (verder) te vormen en stappen te zetten richting een projectvoorstel. Ook de kaders, planning en voorwaarden voor het onderzoeksprogramma worden in deze bijeenkomst . Deelname van potentiele aanvragers en van relevante consortia aan de bijeenkomst wordt daarom ook aangeraden.

Voorwaarden voor 'big data' subsidie

Publiek-private consortia die in aanmerking komen voor subsidie bestaan minimaal uit twee verschillende universitaire vakgroepen, een bedrijf of maatschappelijke organisatie, burgers of patiënten en een of meer eScience Research Engineers aangesteld bij het Netherlands eScience Center. Om deze reden is de werkbijeenkomst bedoeld voor:
  • Wetenschappers o.a. uit de geneeskunde, gezondheids- en  levenswetenschappen, ICT, wiskunde, sociale en geesteswetenschappen.
  • Bedrijven en maatschappelijke organisaties die zich in dit veld bewegen
  • Burgers en patiënten.

Over Commit2Data

Sinds 2017 kunnen consortia van wetenschappers en publieke/private partijen in het kader van Commit2Data financiering aanvragen voor de ontwikkeling van effectieve, efficiënte en verantwoorde personal empowerment methodes voor een gezonde samenleving in de toekomst. Centraal staat de manier waarop Data Science een bijdrage kan leveren aan gepersonaliseerd aanbod en mogelijkheden van zelf- en samenmanagement van de individuele gezondheidssituatie.