Subsidie van 3 miljoen voor het Loop Expertise Centrum

9 augustus 2021
Sint-Maartenskliniek
Onderzoek
Nieuws

Afgelopen week heeft het Loop Expertise Centrum (LEC) van de Sint Maartenskliniek drie miljoen euro subsidie ontvangen van het programma TopZorg van ZonMw. Het geld is bedoeld voor onderzoek voor het LEC en om het centrum op de kaart te zetten. In het LEC worden complexe loopproblemen behandeld die vaak veroorzaakt zijn door neurologische aandoeningen zoals een beroerte, dwarslaesie of een zenuw- of spierziekte.

Het programma TopZorg van ZonMw is bedoeld voor niet-UMC zorginstellingen die specifieke zorgfuncties op zeer hoog niveau uitvoeren en verder willen versterken. De aanvraag van de Sint Maartenskliniek werd op alle onderdelen als zeer goed en zeer relevant beoordeeld. Dat resulteerde dus in de toekenning van een subsidie van maximaal 3 miljoen euro voor de duur van 48 maanden.

Multisdisciplinaire aanpak

Wanneer het multidisciplinair team van specialisten van de mobuliteitspoli van het LEC de een complex loopprobleem vaststellen, dan wordt aanvullende diagnostiek uitgevoerd in het 3D-gangbeeldlab. Dat gebeurd met behulp van nauwkeurige metingen. Vervolgens wordt in een gesprek met revalidatiearts en orthopedisch chirurg samen met de patiënt een onderbouwde keuze gemaakt voor een behandeling en het revalidatietraject.

Dankzij uitgebreide behandelopties, onderlinge samenwerking tussen specialismes, vooraanstaand wetenschappelijk onderzoek en innovatie kan het LEC patiënten met loop- en balansproblemen optimaal behandelen.

Subsidie voor onderzoek

Onderzoek is van groot belang voor het LEC. Niet alleen voor het continu verbeteren van behandelingen, maar ook om zorginnovaties te ontwikkelen. De nu toegekende subsidie gaat gebruikt worden voor meer onderzoek, het toepassen van resultaten in de zorg en de opleiding van zorgprofessionals, patiënten, en mantelzorgers.

Daarnaast wordt ook nieuwe technologie ingezet om de uitgebreide analyse van het loopprobleem te verbeteren en sneller uit te kunnen voeren. Met onderzoek wil het LEC bovendien aantonen dat de zorg voor patiënten met complexe loopproblemen het gewenste resultaat oplevert, zonder dat de kosten stijgen.

"Het toekennen van deze subsidie is een belangrijke stap voor de verdere ontwikkeling van het LEC. Net als dat de behandeling van patiënten in het LEC is deze subsidie het resultaat van een teamprestatie", aldus Noel Keijsers.