Subsidievouchers voor innovatieve zorgoplossingen

29 april 2024
Financiën
Nieuws

Kansen voor West stelt in totaal € 1,2 miljoen beschikbaar voor innovatieve, technologische oplossingen voor de gezondheidszorg. Vanaf 15 april kunnen ondernemers zich inschrijven voor een subsidieronde van het ZorgTech programma. De subsidieregeling biedt MKB-ondernemers uit Zuid-Holland met een technologische innovatie in de gezondheidszorg de kans om tot € 50.000, - aan subsidie te ontvangen voor de ontwikkeling en testen van hun oplossingen.

In deze regeling kunnen vouchers worden aangevraagd voor het ontwikkelen en het testen van innovaties in een fieldlab of living lab omgeving (fieldlab testing) of in een praktijkomgeving (real life testing). Samen met een field-, living lab en/of zorgorganisatie kan een projectconsortium worden gevormd en een projectplan worden ingediend.

Voorwaarden vouchers

De ideeën die in aanmerking komen moeten passen binnen het ZorgTech programma. Doel moet zijn om de gezondheidszorg toegankelijk en goed georganiseerd te houden. Het gaat hierbij om het vervangen, voorkomen en/of verplaatsen van zorg en daarbij vertrouwen in de technologische, economische haalbaarheid van de oplossing. Daarbij moet de innovatieve oplossingen van toegevoegde waarde zijn voor Zuid-Holland. Bij de beoordeling wordt gelet op de kwaliteit van de aanvraag, de haalbaarheid van het project, de samenstelling van het projectteam en het moet voorzien zijn van een realistische begroting.

Kwaliteit van leven

Met het ZorgTech innovatieprogramma worden ondernemers gemotiveerd om hun technologische oplossingen toe te passen in de praktijk zodat ze deze sneller op de markt kunnen brengen. Hiermee wordt gewerkt aan het verbeteren van de kwaliteit van leven en aan het verplaatsen van zorg dichterbij huis zodat patiënten worden geholpen om de regie over hun gezondheid te nemen. De innovaties moeten er verder voor zorgen dat de werkdruk voor de zorgverleners en de mantelzorgers wordt verlicht. De focus ligt op diagnose, preventie, monitoring en behandeling van ziekten.

Aanvragen vouchers

Via een intakeformulier op de programmapagina ZorgTech kunnen belangstellenden hun interesse kenbaar maken. Na een aanmelding wordt contact opgenomen.  Het innovatieprogramma ZorgTech biedt naast financiële ondersteuning in de vorm van vouchers, ook begeleiding bij de groei van bedrijven. Deelname aan dit begeleidingsprogramma geeft toegang tot een uitgebreid netwerk van andere ondernemers en experts, zoals field- en livingslabs en zorginstanties. Meer informatie over de voorwaarden en de selectiecriteria is te vinden op de website van Kansen voor West.

Subsidie voor doorontwikkelen

Behalve voor MKB-ondernemers in Zuid-Holland is ook een landelijke subsidieronde gestart voor de doorontwikkeling van samenwerkingsstructuren. In het Integraal Zorgakkoord (IZA) heeft een groot aantal partijen in de zorg en ondersteuning met het ministerie van VWS de gezamenlijke ambitie vastgelegd om de zorg en ondersteuning voor iedereen toegankelijk, kwalitatief goed en betaalbaar te houden.

Organisaties die stappen willen zetten met het opzetten en verstevigen van hun organisatie en governance van de regionale samenwerkingsstructuur in de IZA-regio, kunnen daarvoor tot 25 juni subsidie aanvragen. Het ZonMw-programma ‘Ondersteuning regionale samenwerking’ ondersteunt bij het zetten van stappen in de (door)ontwikkeling van hun samenwerkingsstructuur.