Search
Close this search box.
Search

Succesvol berichten uitwisslen via het GGK

Gemeente Best en zorgorganisatie BrabantZorg hebben als eerste in Nederland succesvol berichten uitgewisseld via het Gemeentelijk Gegevensknooppunt (GGK) en VECOZO.

Pilot met BrabantZorg en gemeente succesvol
Als pilotgemeente deed Best mee aan de integrale ketentest van dit knooppunt. De eerste iWmo-berichten zijn verstuurd richting Wmo-zorgaanbieders. Het aantal zorgaanbieders wordt de komende periode langzaamaan uitgebreid. Softwareleveranciers PinkRoccade Local Government en PinkRoccade Healthcare, beiden onderdeel van Total Specific Solutions, zorgden in samenwerking met de gemeente en de zorgorganisatie voor de koppelingen en het berichtenverkeer.

Doorlopende monitoring en bijsturing
Het berichtenverkeer wordt op de lopende productieomgeving getest. Dit moet daarom direct goed worden gemonitord en bij inconsistenties moet meteen worden bijgestuurd. ‘Deze maand zullen de eerste declaratieberichten door zorgaanbieders worden verstuurd in de productieomgeving. Ook dit moet goed worden gemonitord’, aldus Jaco Kooijman, medewerker informatievoorziening Sociale Zaken bij de gemeente Best.

Innige samenwerking leverancier en zorgaanbieder

Zonder intensieve samenwerking met de softwareleverancier was het niet haalbaar om het berichtenverkeer via het GGK te laten verlopen. Wim Verburg van PinkRoccade Local Government: ‘De kennis en kunde rondom berichtenstandaarden en hoe de gegevens georganiseerd zijn in de database is een proces waaraan de gemeente en wij als softwareleverancier samen hard hebben gewerkt. Als dat resulteert in succesvol berichtenverkeer, dan is daarmee al het harde werk beloond. De zorgaanbieder heeft ook een belangrijke rol in het proces. Zij moeten ook aangeven of de aangeleverde toewijzingsberichten juist zijn zodat direct kan worden bijgestuurd als er iets niet klopt.’

Best practices
Deze pilot is geslaagd omdat binnen de standaard afspraken zijn gemaakt die verder gaan dan alleen het format van het berichtenverkeer. De huidige standaarden kennen immers nog veel vrijheid. Doordat inhoudelijke samenwerkingsafspraken zijn gemaakt met zowel de zorgaanbieder als de gemeente, is het gelukt om de pilot werkend te krijgen. Op basis van deze ervaring is een werkend best practise ontwikkeld die ook andere gemeenten en zorgaanbieders kan helpen met hun berichtenverkeer.

Het GGK nog niet geschikt voor al het berichtenverkeer rondom zorg

Het Gemeentelijk Gegevensknooppunt is nog niet dé oplossing voor het versturen van alle berichten rondom de zorg. Het knooppunt ondersteunt alleen de toewijzings- en declaratieberichten voor Wmo en Jeugdwet. Overige berichten zullen op een andere manier moeten worden uitgewisseld met zorgaanbieders. Het is uiteindelijk de bedoeling dat alle berichten via het GGK gaan lopen. Daarnaast zijn nog niet alle zorgaanbieders op het internetportaal voor VEilige COmmunicatie in de ZOrg (VECOZO) aangesloten. Door de uitbreiding van taken van de gemeenten in het sociaal domein hebben gemeenten zorg ingekocht bij nieuwe zorgaanbieders.

Kooijman: ‘Dit betekent dat je als gemeente een inspanning levert om het knooppunt te gaan gebruiken maar dat je ook alternatieve routes moet onderhouden voor de gegevensuitwisseling met zorgaanbieders.’

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
Volg jij ons al?