Succesvolle initiatieven en innovatie digitale zorg

22 januari 2024
LandurigeZorg
Innovatie
Nieuws

Om inzicht te krijgen in de effecten en de impact van het gebruik van technologieën in de langdurige zorg hebben Zorgverzekeraars Nederland (ZN), Vilans, zorgkantoren en een aantal zorgaanbieders gezamenlijk een lijst opgesteld van succesvolle initiatieven. Deze eerste lijst van succesvolle initiatieven is samengesteld op basis van het Zorgtransformatiemodel van het Kenniscentrum Digitale Zorg (KCDZ) van Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

Een van de samenstellers van de lijst, Zorgkantoor Zilveren Kruis schrijft: “Samen met het zorgveld werken we eraan om de langdurige zorg voor iedereen die dit nodig heeft toegankelijk en betaalbaar te houden. Dat vraagt om een andere kijk op inzet van zorg. Eén van de focuspunten om daar te komen is innovatie.”

Met zowel digitale als niet-digitale innovaties willen de samenstellers de zorg slimmer en efficiënter inrichten waardoor de zelfredzaamheid van cliënten vergroot en de druk op het zorgpersoneel vermindert. Een van de voorbeelden van innovatie die op de lijst staat is hybride (in)continentiezorg. De complete lijst met innovaties is op verschillende plaatsen te vinden, zoals de sites van Zorgverzekeraars Nederland, Vindplaats.nu en op de Kennisbank Digitale Zorg.

Bezoeken van initiatieven

Tijdens een recent werkbezoek heeft Zorgverzekeraars Nederland (ZN) kennisgemaakt met de vernieuwende zorg van tanteLouise, een vooruitstrevende zorgorganisatie in Brabant. Dit bezoek was gericht op het verkennen van innovatieve zorgmethoden die kunnen bijdragen aan betere zorg op landelijk niveau. Het hoofddoel was om te ontdekken hoe de initiatieven van tanteLouise kunnen worden geïntegreerd kunnen in de landelijke zorgstrategieën.

Trends en innovaties

Zorgorganisatie tanteLouise focust op gelukkige cliënten en medewerkers door sociale en technologische innovatie. Het idee van positieve gezondheid, waarbij de nadruk ligt op wat men nog wél kan, is hierbij belangrijk. Een voorbeeld van een belangrijke innovatie bij de zorginstelling is de introductie van de heupairbag die heeft geleid tot een structurele afname in het aantal heupfracturen. Er zijn nu serieuze plannen om dit hulpmiddel uit te breiden naar thuiswonende cliënten.

Een aantal technologische innovaties is trending in de gezondheidszorg, zoals het op slimme wijze verbeteren van workflows en de inzet van kunstmatige intelligentie.Philips zette op 8 januari daarom tien belangrijke ontwikkelingen op een rijtje. Sleutelwoorden rond belangrijke innovaties zijn onder meer de inzet van AI, interoperabiliteit, voorspellende analyses die mede door AI steeds beter worden en de expliciete inzet op samenwerking, netwerken en duurzame zorg.

Door innovation partner