Swiss Post: inzet drones voor medisch vervoer stopgezet

2 augustus 2019
Drones-Swiss-Post
Innovatie
Nieuws

Het bezorgen van medische producten via drones neemt bijna letterlijk een steeds hogere vlucht. In mei nog kondigde het Belgische Academische ziekenhuis in Turnhout aan een proefproject om medische monsters en medicatie te vervoeren met drones. Grote voordelen zijn onder meer meer milieuvriendelijkheid en meer snelheid - vooral in afgelegen gebieden en stadscentra. Toch is Swiss Post nu voorlopig gestopt met medisch vervoer via drones. De reden is de crash van een bezorgdrone vlakbij spelende kinderen. Op termijn wil de postbezorger leveranties via drones wel hervatten.

Swiss Post begon in juli 2015 na een pilot met commerciële bezorging van laboratoriummonsters, als sneller en duurzamer alternatief voor bezorgen via auto's aan soms afgelegen locaties in het Alpenland. Het vervoer werd uitgevoerd door dronebouwer Matternet. De drones werden gebruikt om labmateriaal zoals teststalen snel tussen ziekenhuizen te vervoeren. Volgens Swiss Post kon vervoer via een auto vaak tot 45 minuten duren waar een drone in enkele minuten een bestemming kon bereiken. Vooralsnog vlogen de drones vanuit drie locaties: Zurich, Bern en Lugano.

Drones voorlopig aan grond

In januari kwam er ook al een drone van Swiss Post in de problemen, maar toen kon er met behulp van een parachute nog een veilige landing worden uitgevoerd. Afgelopen mei sneed de drone de lijnen van de parachute door. Het toestel crashte vlakbij spelende kleuters van een kinderdagverblijf. reden voor Swiss Post en Matterhorn om in afwachting van de uitkomst van onderzoek de drones aan de grond te houden. Het gaat, zo benadrukt Swiss Post. Volgens de bezorger vormen drones namelijk een onmisbare toevoeging waarvan de waarde bewezen is.

In Nederland maakte staatssecretaris Mona Keijzer afgelopen april bekend dat ze de Nederlandse Postwet wil moderniseren, waarbij de definitie van het begrip postbus wordt aangepast. Mo moet het mogelijk worden om landingsplaatsen voor drones als postbus te bestempelen. In juli 2020 gaan Europese regels in die het toenemende droneverkeer in goede banen moeten leiden. Dit moet de veiligheid in de lucht vergroten.

Inzet voor medisch vervoer

Drones worden steeds vaker ingezet om medisch materiaal (medicatie, monsters, bloedplasma, medische hulpmiddelen zoals spuiten) te vervoeren. In Afrikaanse landen gebeurt dit op steeds grotere schaal vanwege de grot afstanden en de vaak slechte wegen. Ook in Europa worden drones echter steeds vaker op deze wijze ingezet.

Behalve de pilot in Turnhout betreft het onder meer een project met het bezorgen via drones voor logistieke bevoorrading van ziekenhuizen in Parijs en Nantes (eind mei). Ook in mei lukte het de University of Maryland (UMD) om voor de eerste keer een orgaan via een drone af te leveren bij het University of Maryland Medical Center (UMMC) in Baltimore.