Search
Close this search box.
Search

Symposium over gebruik van SNOMED

Op 13 februari wordt een symposium gehouden over het gebruik van SNOMED. Dit is het internationale medisch terminologiestelsel. Daarmee wordt de uitwisseling van medische gegevens tussen zorgverlener en patiënt, en zorgverleners onderling, een stuk eenduidiger. Een belangrijke voorwaarde om kwalitatief goede en efficiënte zorg te kunnen leveren.

Tijdens het symposium leren Nederlandse zorgverleners nog beter gebruik te maken van SNOMED. Het gebruik van dit systeem is bovendien een van de randvoorwaarden die nodig zijn voor het opschalen van digitale innovaties en slimme zorg.

Inmiddels telt het systeem al meer dan 150.000 Nederlandse medische termen, een forse stijging ten opzichte van april 2019. Uiteindelijk zullen in SNOMED ongeveer 250.000 Engelse termen naar het Nederlands vertaald worden.

ZN nauw betrokken bij SNOMED

Medewerkers van Zorgverzekeraars Nederland (ZN, CZ en Vektis verzorgen tijdens het symposium de workshop ‘Eenheid van taal: van spraakverwarring naar inzichten voor iedereen’. Daarin wordt aan de hand van voorbeelden duidelijk gemaakt hoe de eenheid van taal kan helpen en het gebrek daaraan juist een barrière kan zijn.

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is nauw betrokken bij SNOMED omdat het systeem ook bijdraagt aan de eenheid van taal bij de elektronische overdracht van gegevens in de zorg. Daarnaast is het een van de standaarden bij het vullen van de persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) volgens het MedMij-afsprakenstelsel. De informatie in een PGO wordt met het koppelen van medische termen uit SNOMED aan patiëntvriendelijk termen een stuk begrijpelijker.

SNOMED gaat ook een belangrijke rol spelen bij de digitale overdracht van patiëntgegevens naar de huisarts of wijkverpleging, na ontslag uit het ziekenhuis. SNOMED zorgt ervoor dat het gebruik van verschillende aanduidingen voor behandelingen gelijk getrokken worden.

Minder administratieve lasten

Doordat dezelfde termen gebruikt worden kan SNOMED ook bijdragen aan het verminderen van de administratieve lasten. Gezondheidsinformatie vanuit het ene systeem blijft dezelfde betekenis houden wanneer deze met een ander systeem wordt uitgewisseld.

Letwet, het succesvol gebruik en effect is met name afhankelijk van de inzet van zorgverleners, die het moeten vullen met informatie. Meer informatie over het symposium, dat georganiseerd wordt op het trainingscentrum van de KNVB in Zeist, is hier te vinden. Daar kunnen geïnteresseerden zich ook aanmelden.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?