Search
Close this search box.
Search

Taskforce Samen Vooruit pakt uitdagingen infrastructuur op

De taskforce Samen Vooruit gaat een volgende fase in, vertelt taskforce-lid Kees Donkervoort (KPN Health) in een interview in ICT&health. Het initiatief van commerciële partijen voor versnelling van standaard gegevensuitwisseling wil de komende tijd enkele zaken concreet oppakken, zoals de samenstelling van een Landelijk Adresboek van alle zorgaanbieders en betere opties voor identificatie en authenticatie. Ook de realisatie van een cloud-platform voor uitwisseling van gegevens staat op de radar.

Al in 2019 is de taskforce van start gegaan als uitvloeisel van het gelijknamige manifest Samen Vooruit. Dat werd in het voorjaar van 2019 gelanceerd als initiatief vanuit commerciële partijen om standaardisatie van gegevensuitwisseling vooruit te helpen. Als oud-bestuurder van Medisch Centrum Leeuwarden weet Donkervoort hoe broodnodig dit is. Zo wordt nu concreet gekeken naar een landelijk adresboek met bijvoorbeeld mailadressen van alle zorgaanbieders. Dat moet het makkelijk maken om te weten waar je gegevens heen moet sturen zoals een labuitslag, een ontslagbrief.”

Infrastructurele uitdaging Samen Vooruit

Een andere grote infrastructurele uitdaging omvat identificatie en authenticatie. Zo beheert KPN de UZI-pas. Een veilig maar niet altijd gebruiksvriendelijk systeem. Donkervoort: “We hebben digitale alternatieven aangeboden, banken hebben een alternatief. Maar de overheid lijkt nog niet zover te zijn bij de keuze. We moeten hier een versnelling teweeg brengen, zodat zorgprofessionals, patiënten en cliënten eenvoudig bij benodigde gegevens kunnen komen.”

Zeer complex is volgens de directeur van KPN Health de landelijke architectuur van open standaarden. Je moet streven naar een cloudstructuur waarin data beheerd wordt en allerlei één op één koppelingen gemaakt kunnen worden. Zo’n cloudplatform is er nu niet. “In Canada heeft operator Telus een health exchange gebouwd. We kunnen dat ook met enkele partijen in Nederland doen. Via de taskforce kunnen we kijken of we dit voor elkaar kunnen krijgen door verschillen te overbruggen. Het zou echt het leven van veel partijen in de zorg veel makkelijker maken als dat lukt.”

Implementatieberaad naast Informatieberaad

Donkervoort riep in 2018 nog op om aanbieders van informatiesystemen en andere digitale zorgoplossingen meer bij het Informatieberaad te betrekken. Hij ziet de taskforce nu als een soort Implementatieberaad, dat naast en met het al langer bestaande Informatieberaad kan functioneren. “Met de huidige structuur zitten we niet in het Informatieberaad. Op zich is deze oplossing misschien beter. Er blijft dan een duidelijke scheiding tussen de zorgaanbieders enerzijds, leveranciers aan de andere kant. Zo behoudt elk beraad zijn eigen dynamiek.”

ICT&health 1, 2020 verschijnt in de tweede helft van februari.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Innovation Partner
Door
Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?