Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Kansen voor technologische zorginnovatie in regio Den Haag

Dat technologische zorginnovaties bijdragen aan de kwaliteit en betaalbaarheid van de zorg is bekend. Voor de gemeente Den Haag deden KWINK groep en Birch Consultants onderzoek naar de economische kansen die dergelijke innovaties deze regio kunnen bieden. Daarvoor is onder andere het ecosysteem voor (technologische) zorginnovaties in de Haagse regio in kaart gebracht.

Tags

Innovation Partner

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Net als veel andere regio’s heeft ook de regio Den Haag te maken met uitdagingen zoals het groeiende aantal mensen met een ondersteuningsvraag en tekort aan geschoold zorgpersoneel. Deze uitdagingen kunnen mede door technologische zorginnovatie het hoofd geboden worden, zo concludeert het onderzoek.

Technologische zorginnovatie ecosysteem

De gemeente Den Haag houdt zich al enige jaren bezig met zorginnovatie. Om deze ambitie inzake zorginnovatie in het beleid te verankeren schreef wethouder Kavita Parbhudayal eerder het ‘Actieprogramma Zorg en Innovatie 2019 – 2022’. Dat programma is gericht op het creëren van een ecosysteem voor zorginnovatie, waarin de gemeente, zorgaanbieders, inwoners, ketenpartners, ondernemers en kennis-/opleidingsinstituten met elkaar samenwerken om de zelfredzaamheid van Haagse inwoners te verhogen met behulp van technologische innovaties.

Daarnaast krijgt de economie in de Haagse regio een impuls door de vestiging van gespecialiseerde techbedrijven en het aantrekken van banen voor de hele breedte van de beroepsbevolking. In het onderzoek zijn gesprekken gevoerd met diverse stakeholders uit het bedrijfsleven, het sociaal domein, maatschappelijke of netwerkorganisaties, kennis- en opleidingsinstellingen en overheden.

Daaruit wordt geconcludeerd dat de Haagse regio al een levendig ecosysteem heeft waarin ook steeds meer aandacht komt voor technologische zorginnovaties. De regio beschikt over kennisinstellingen en potentieel talent op alle niveaus, actieve kennisnetwerken, clusterorganisaties en fysieke infrastructuur zoals university-, field- en living labs.

Meer focus en verbinding

Hoewel er veel aanknopingspunten zijn voor een regionaal profiel op technologische zorginnovatie, is er binnen het bestaande ecosysteem nog te weinig focus op het sociale domen. Dat geldt ook voor de verbinding tussen initiatieven, zo concludeert het onderzoek.

Het onderzoeksrapport beschrijft elf interventies voor het versterken van het huidige ecosysteem. Die zijn gericht op het bevorderen van investeringen, het bij elkaar brengen van partijen, het zoeken van ruimte in de regelgeving en het stimuleren van adoptie en opschaling van innovaties. Zo kunnen die dan dienen als bouwstenen voor een gestructureerde aanpak op het gebied van technologische zorginnovatie in het gemeentelijke sociale domein.

Tags

Innovation Partner

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen