Search
Close this search box.
Search

‘Tele-Abortus’ onder de loep – Nieuwsoverzicht van 29 september

Vandaag ook: Prijs voor UMC innovatie (foto) - Deel je emoties met je App - Verspreid dit met #eHealth en #icthealth

‘Tele-abortus’ onder de loep

Australië – Het ministerie van volksgezondheid onderzoekt een nieuw gelanceerde dienst waarbij vrouwen de ‘abortuspil’ RU 486 telefonisch kunnen bestellen. De service regelt meteen een echo en bloedtest. RU486 is sinds 2006 legaal in Australië, maar werd relatief weinig voorgeschreven. Dat was de aanleiding voor de Tabbot Foundation om de dienst in het leven te roepen. 

De reden voor het onderzoek is dat het ministerie zeker wil weten dat de organisatie zich helemaal aan de regels houdt. Net als misschien wel overal zijn er ook in Australië voor- en tegenstanders van abortus.

Innovatieprijs voor hoogresolutiescanner G-SPECT

Utrecht – De G-SPECT is een hoogresolutiescanner waarmee het mogelijk is om bijvoorbeeld de stofwisseling van tumoren te bekijken. De resolutie is minder dan 3 millimeter – terwijl 7 – 10 millimeter gebruikelijk is. UMC spin off MILabs  heeft het apparaat gebouwd. Op 17 september won MILabs er de  Commercial Innovation of the Year Award van de World Molecular Imaging Society (WMIS) mee.

Prof. dr. Freek Beekman, verbonden aan de TU Delft, het Brain Center Rudolf Magnus van het UMC Utrecht en CEO van MILabs vertelt over het grote voordeel van deze scanner: “Je zag wel iets, maar het beeld was vaag, vergelijkbaar met wat een ouder iemand ziet die zonder leesbril de krant leest. De hoge resolutie van de G-SPECT maakt het mogelijk om processen in beeld te brengen die samenhangen met Alzheimer of Parkinson, maar bijvoorbeeld ook de epileptogene zones in de hersenen.”

Emoties en gedragingen bijhouden in App kan helpen

Het aantal Apps waarin je gegevens rondom je geestelijke gezondheid kan bijhouden stijgt. Dat is de reden voor de Wall Street Journal om aandacht te besteden aan dit fenomeen. Niet iedereen uit het werkveld is enthousiast, maar er zijn zeker therpaueten die Apps aanraden aan hun patiënten, bijvoorbeeld omdat sommige doelgroepen lastig te bereiken zijn.

"Therapie heeft nog steeds een stigma, waar het vandaan komt weet ik niet, maar mannen en pubers beschrijven het vaak als "op een sofa liggen en over je moeder praten," aldus Nadja Reilly, onderdirecteur van het Freedman Center for Child and Family Development aan het William James College. Een App is dan "Minder bedreigend".

Een voorbeeld van zo’n App is Joyable. Deze App – kosten 99 dollar per maand – belooft mensen met Sociale Angststoornissen "Over 12 weken, kan je naar een concert". Om dit te bereiken is Joyable meer dan een App; nieuwe gebruikers krijgen de optie voor een telefonische intake van een half uur en kunnen daarna via SMS, mail of telefoon eens per week contact houden. De App geeft ze gedurende die weken begeleiding op drie gebieden: educatie, oefeningen en offline activiteiten. Volgens Joyable meldt negentig procent van de gebruikers een vermindering van dertig procent van hun angsten na drie maanden.

NHS goedgekeurde Apps versturen niet-versleutelde data

Engelse onderzoekers van het Londense Imperial College hebben de veiligheid van 79 door de NHS goedgekeurde Health Apps onderzocht. Daaruit blijkt dat een aantal Apps niet-versleutelde medische informatie versturen. Bovendien ontbreekt bij twee derde van de Apps die privacygevoelige informatie verzamelen een privacy policy. 

Negenentachtig procent van de Apps verstuurt data naar online diensten. Lokaal opgeslagen data wordt door geen van de Apps versleuteld bewaard. Maar liefst zesenzestig procent van de Apps die data versturen over het internet doet dat niet-versleuteld, aldus het rapport.

Genoeg te doen vandaag

Wat gaat u vandaag doen? Voor wie geïnteresseerd is in eHealth zijn er verschillende evenementen georganiseerd. Zo organiseert Commscope een seminar: oplossingen voor het intelligente ziekenhuis (vrij toegankelijk), of u kunt naar de ehealthconvention (alleen nog als partycrasher, want het is uitverkocht) en tenslotte is er een exclusief event in Almere: Uw software voor de zorg veilig in de cloud. 

Heeft u zelf nog tips voor evenementen? Stuur een bericht naar de redactie.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?