Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Teleconsultatie bij meer afdelingen in Radboudumc

Met de uitbreiding van de optie voor huisartsen om specialisten via een teleconsult, zoals beeldbellen, te raadplegen, is dat nu bij acht specialismen in het Radboudumc mogelijk. Onlangs werden de specialismen Interne Geneeskunde, MDL, Neurologie en Revalidatiegeneeskunde toegevoegd. Teleconsultatie voor een overleg met een specialist wordt in het Radboudumc aangeboden wanneer zich een arts een nieuwe zorgvraag heeft.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Naast de vier nieuwe specialismen bood het Radboudumc teleconsultatie al aan voor de afdelingen Heeldkunde, Klinische Genetica, Nefrologie en Farmacologie. Ten tijde van de coronacrisis en de daaraan gerelateerde en geldende contact beperkende en beschermende maatregelen is teleconsultatie bij veel ziekenhuizen een goed werkend alternatief gebleken, ook voor het raadplegen van specialisten door huisartsen.

Op die manier bleef voor veel huisartsen de specialistische ruggespraak ook in die periode bereikbaar. Huisartsen konden zo geholpen worden bij het krijgen van antwoorden op zorgvragen van patiënten. En, zoal veel andere ziekenhuizen, heeft ook het Radboudumc besloten teleconsultatie voor huisartsen, nu de meeste corona maatregelen opgeheven zijn, niet alleen te handhaven, maar ook verder uit te breiden.

Teleconsultatie voor nieuwe zorgvragen

Bij het Radboudumc wordt teleconsultatie nu in principe alleen als alternatief aangeboden voor nieuwe zorgvragen van huisartsen. De vragen die via een teleconsult door huisartsen gesteld worden, zullen behandeld en beantwoord worden door een van de beschikbare artsen binnen het betreffende specialisme.

De vragen kunnen dus niet aan één specifieke specialist gesteld worden. Daardoor, zo stelt het ziekenhuis, is deze manier van werken niet geschikt voor afstemming rondom bestaande behandelrelaties. Daarvoor kan nog altijd het beste direct contact met de hoofdbehandelaar van de patiënt opgenomen worden.

Teleconsultatie kan bijdragen de samenwerking tussen huisartsen en medisch specialisten verder te verbeteren, en patiënten passende zorg dicht bij huis te bieden, zonder onnodige doorverwijzingen. Een ontwikkeling die overigens ook voor de coronacrisis al in gang gezet was. In 2019 meldde het CWZ al successen op dit gebied en een jaar eerder had ook het Martini Ziekenhuis al goede ervaringen hiermee opgedaan. De komende periode zal het aantal afdelingen in het Radboudumc dat deze service biedt nog verder uitgebreid worden.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen