Search
Close this search box.
Search

Telemonitoring voor COPD-patiënten Diakonessenhuis

Het Utrechtse Diakonessenhuis voert nog dit jaar monitoring op afstand in voor COPD-patiënten. De betrokken patiënten gaan gebruik maken van SanaCoach-COPD. Het ziekenhuis maakte eind vorige maand ook al bekend dat het telemonitoring gaat aanbieden voor hartpatiënten.

Mensen die bij het Diakonessenhuis behandeld worden voor een chronische longziekte, kunnen voortaan thuis via de computer, tablet of smartphone hun gezondheid met de COPD-coach goed in de gaten houden. De afgelopen week zijn de eerste patiënten van start gegaan met het telemonitoring-programma. Het is de bedoeling dat in de loop van 2019 tussen de 75 en 100 patiënten ervaring gaan opdoen met de e-health toepassing.

Het ziekenhuis verwacht dat patiënten via de coach het verergeren van hun klachten sneller herkennen en zo eerder actie ondernemen. Daardoor kunnen ze een spoedopname vanwege een zogenaamde longaanval voorkomen.

Klachten beter monitoren

SanaCoach COPD is ontwikkeld door Sananet. Het is een beveiligde en persoonlijke pagina op het internet voor mensen met COPD. Binnen dit programma kunnen patiënten en artsen en verpleegkundigen met elkaar communiceren. Met het programma kunnen patiënten hun klachten beter in de gaten houden. Ook leren ze over hun behandeling en het omgaan met hun ziekte.

Gebruikers krijgen onder andere tips en adviezen over voeding, bewegen, inhalatiemedicijnen of stoppen met roken. Ze kunnen ook lesmodules volgen over deze onderwerpen. Patiënten kunnen met het programma informatie uitwisselen met hun arts of longverpleegkundige op een moment dat hen het beste uitkomt.

Telemonitoring hartpatiënten

De afgelopen maanden zijn ook al zo’n 40 hartpatiënten van het Diakonessenhuis op het Empower-platform aangesloten. Het wordt vooralsnog alleen ingezet bij patiënten met chronisch hartfalen.

Net zoals SanaCoach-COPD past dit platform in de trend van verplaatsing van zorg uit het ziekenhuis naar de thuissituatie. ‘Wij willen met SanaCoach-COPD nog betere zorg geven aan onze patiënten’, zo schrijft het Diakonessenhuis. ‘Thuis als het kan en alleen naar het ziekenhuis als het moet.’

Groeiende inzet e-health

Sananet levert ook MijnIBDCoach, voor digitale begeleiding van mensen met een chronische darmziekte. Tijdens een presentatie van zorgverzekeraar Zilveren Kruis op de Openingsmanifestatie van de e-healthweek werd bekend dat al 16 ziekenhuizen de e-health toepassing inzetten voor ruim 2.500 patiënten.

In het eerstvolgende nummer van ICT&health, dat vanaf 19 februari verschijnt, vertelt inkoopdirecteur Olivier Gerrits van Zilveren Kruis over hoe de zorgverzekeraar samenwerkt met onder meer ziekenhuizen om zorg naar thuis te verplaatsen. In 2022 moet dit voor 10 procent van de door Zilveren Kruis verzekerde zorg gelden.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Duurzaam laryngoscoopblad
UMC Utrecht stapt over op herbruikbare laryngoscoopbladen
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Volg jij ons al?