Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Therapietrouw verhogen met een IoT-medicijndoosje

Het vergeten van het innemen van medicijnen kan de werking van de therapie behoorlijk negatief beïnvloeden. Patiënten van het Radboudumc met CML (Chronische myeloïde leukemie) kunnen vanaf nu gebruik maken van Sensemedic. Dat is een IoT-connected slim medicijndoosje die het innamegedrag van medicatie op afstand monitort en helpt bij het verhogen van therapietrouw.

Als Sensimedic detecteert dat een patiënt vergeten is een medicijn in te nemen dan stuurt het systeem een sms ter herinnering. Het IoT-medicijndoosje van Evalan is onderdeel van een totaalpakket van advies, begeleiding en tools om therapietrouw te stimuleren.

Therapietrouw verhogen

Het IoT-systeem van Sensimedic is gekoppeld aan CMyLife van het Radboudumc. Dat is een platform waar patiënten op inloggen voor hulp, antwoord op vragen en informatie over hun zorgproces. CMyLife bevat ook informatie over de medicatie en therapietrouw van patiënten.

Daarbij wordt ook gekeken naar de redenen van het eventueel niet innemen van medicatie, zoals bijwerkingen. Het beter informeren van de patiënt over het zorgtraject, de bijwerkingen van medicatie en het sturen van sms reminders moet bijdragen aan het verhogen van de therapietrouw.

Kennis delen

De ingebruikname van het Sensimedic medicijndoosje door het Radboudumc is nieuw. Het Albert Schweizer ziekenhuis zet het slimme doosje al sinds 2015 in binnen het GLOBAS-project (Gebruik Langdurige Orale Oncolytica Behandeling in het Albert Schweitzer). Dat is een intensieve behandeling op maat waarbij het voor patiënten niet altijd eenvoudig is om medicatie op de juiste momenten en manier in te nemen. Het Sensimedic systeem, binnen GLOBAS, helpt daarbij. Het ziekenhuis en Evalan werken samen om kennis op dit vlak te delen.

Het IoT-medicijndoosje wordt nu ook binnen het Radboudumc gebruikt (foto: Sensimedic)

“Steeds meer zorgprofessionals en farmaceuten zien in dat het niet werkt als je tegen patiënten zegt: Hier zijn je medicijnen, veel succes. Door een integraal platform met uitleg, monitoring, begeleiding en ondersteuning kun je patiënten helpen bij het volhouden van de therapie. Wat ons betreft is dit de toekomst van patiëntenzorg en we zijn erg blij dat we hieraan kunnen bijdragen,” aldus Henk Schwietert van Evalan.

2,2 miljoen apparaten

Het verhogen van therapietrouw door middel van het monitoren van de inname van medicatie en het sturen van herinneringen is een onderwerp waar aan meer digitale oplossingen voor ontwikkeld zijn. De MedApp is daar een voorbeeld van. In 2017 becijferde onderzoeksbureau Berg Insight dat Europa in 2021 zo’n 2,2 miljoen apparaten voor de monitoring van therapietrouw telt.

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen