Search
Close this search box.
Search

Thesaurus Zorg en Welzijn onderdeel van Nictiz

Het terminologiebestand Thesaurus Zorg en Welzijn (TZW) is nu ook onderdeel van de terminologieproducten van Nictiz. TZW zorgt ervoor dat patiënten of zorgprofessionals die informatie zoeken over ziektes en aandoeningen zoeken altijd alle relevante informatie kunnen vinden, ongeacht welke synoniemen ze tijdens de zoektocht gebruiken. Deze thesaurus is gevuld met de taal van de zorgsector.

Dit jaar bestaat het terminologiebestand Thesaurus Zorg en Welzijn (TZW) 30 jaar. De thesaurus bevat meer dan 50.000 termen, zowel in vaktaal als in de taal van de burger. De TZW draagt zorg voor het toegankelijker maken van websites en databanken. Daarnaast verrijkt de thesaurus ook zoekmachines.

Thesaurus van de zorgsector

De TZW bevat termen en informatie met betrekking tot curatieve zorg, langdurige zorg en het sociaal domein. De taal van de professionals en burgers worden in de TZW middels synoniemen met elkaar verbonden. Het maakt niet uit of op diabetes of suikerziekte gezocht wordt. Via beide synoniemen vinden zowel patiënten als zorgprofessionals alle beschikbare relevante informatie.

Daarvoor zorgt onder andere de woordenboek functie. Daarmee worden de betekenis en uitleg van termen uit de zorg en het sociaal domein vastgelegd. Met behulp van trefwoorden kan informatie op websites consistent ‘getagged’ worden.

Jarenlange samenwerking

In samenwerking met Nictiz zijn de afgelopen jaren duizenden termen uit de zorg en het sociale domein aan SNOMED, de terminologie die zorgt voor Eenheid van Taal, gekoppeld. Dankzij die samenwerking is de TZW uitgegroeid tot een bron voor patiëntvriendelijke termen en toelichtingen van medische termen voor patiëntenportalen en persoonlijke gezondheidsomgevingen.

Doordat de TZW nu definitief onderdeel is van Nictiz komen deze synoniemen nu ook beschikbaar in combinatie met SNOMED. “Het brede terrein aan onderwerpen in de TZW legt de verbinding vanuit de zorg naar aangrenzende domeinen. De TZW biedt daarnaast veel flexibiliteit om specifieke selecties van termen rond een bepaald thema te beheren en beschikbaar te stellen”, zo stelt Nictiz.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Volg jij ons al?