Thuis monitoring pijler van ‘het nieuwe normaal’ in de zorg

Iedereen die de afgelopen vijf maanden niet onder een steen geleefd heeft kan het niet ontgaan zijn dat de corona pandemie nogal wat veranderingen in de zorg met zich meegebracht heeft. De implementatie van e-health toepassingen en digitale zorg oplossingen is een versnelling, of vier, opgeschakeld. Het 'nieuwe normaal' is een veel gebezigde term, ook in de zorg en thuismonitoring is daarbinnen uitgegroeid dat een belangrijke pijler.

Tot die conclusie is ook een van de grotere leveranciers van medische apparatuur en -software, Siemens Healthineers, gekomen. Daarom heeft het Duitse bedrijf onlangs MyCare toegevoegd aan haar portfolio van van digitale oplossingen voor de zorg. MyCare is een thuis monitoring platform dat het mogelijk maakt om het aantal fysieke contactmomenten tussen patiënt en medisch professionals te verminderen.

De afgelopen maanden zijn al heel wat voorbeelden van het groeiende belang van thuis monitoring de revue gepasseerd. Zo werd het op afstand monitoren van COPD-patiënten zowel in het Tergooi als het ETZ en IJsselland opgeschaald, intensiveerde het VieCuri de thuis monitoring van hartfalenpatiënten en startte het MCL met een remote monitoring methode voor thuisdialyse. En dit zijn slechts een paar voorbeelden.

Thuis monitoring steeds belangrijker

Het thuis monitoring platform MyCare is ontwikkeld voor chronisch zieke patiënten. Daarnaast kan het ook ingezet worden voor monitoring tijdens een revalidatietraject. Denk bijvoorbeeld aan revalidatie na een hartoperatie. Patiënten worden via het platform continu gevolgd door artsen of verpleegkundigen. Die professionals zien en analyseren de meetresultaten die de patiënt zelf bijhoudt, bijvoorbeeld via een speciale weegschaal, een bloeddruk- of hartslagmeter.

Alle relevante data wordt via een applicatie, die zowel op een smartphone, tablet of computer geïnstalleerd kan worden, naar het dashboard van de arts gestuurd. Die bekijkt en beoordeelt de gegevens en kan, indien nodig, de patiënt via een online gesprek adviseren.

Kostenbesparing en gemak

Los van de voor de hand liggende voordelen zoals lagere kosten en het verlichten van de (werk)druk op het zorgstelsel en -personeel, draag MyCare ook bij aan het gemakt voor de patiënt die zich minder vaak naar het ziekenhuis hoeft te begeven.

“Door digitale oplossingen als deze kunnen we op een snelle en toegankelijke manier bijdragen aan de toch al toenemende zorgvraag voor het op afstand begeleiden van patiënten. De thuis monitoring toepassing van MyCare draagt op een laagdrempelige manier bij aan de vermindering van het aantal ziekenhuisbezoeken. Dat is nu noodzakelijk vanwege de coronacrisis, maar óók in de toekomst met een vergrijzende patiëntpopulatie en een toenemend aantal chronisch zieken”, aldus Kees Smaling van Siemens Healthineers Nederland.

MyCare is onderdeel van het digitale health platform van Siemens Healthineers. Behalve het snel toegankelijk, inzichtelijk en deelbaar maken van de almaar groeiende stroom van medische gegevens ondersteunt het platform artsen ook bij het maken van beslissingen. Daarvoor biedt het platform data-gedreven oplossingen zoals digitale simulaties en kunstmatige intelligentie.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
wervelkolom
MST Introduceert nieuwste robot voor neurochirurgie
Kind in ziekenhuis
Studie naar ‘minder piepjes en alarmen’ op IC gehonoreerd
Innovaties Radiologie
Philips toont nieuwste innovaties op radiologieconferentie
duurzaamheid
Zorgaanbieders moeten samen richting geven aan duurzaamheid
Prostaatonderzoek MRI
Ontwikkeling AI-oplossingen voor MRI- prostaatonderzoek
ICT rukt snel op in de zorg en is bij steeds meer toepassingen nodig. Investeringen in ICT blijven volgens de ICT Benchmark Ziekenhuizen om verschillende redenen achter, waardoor de zorgtransitie lastiger verwezenlijkt kan worden.
Beperkte ICT-investeringen remmen zorgtransformatie
Radiologie Beeldbeschikbaarheid
De sneltrein naar de Rijkszorgdatastaat
RIVM
Rapportage RIVM: Data bewijst effectiviteit gecombineerde leefstijlinterventie
Sensoren Prothese
Sensoren in prothese-enkel zorgen voor evenwicht
Digitaal contact
Digitaal contact via de app groeit bij Bravis
Volg jij ons al?