Search
Close this search box.
Search

Thuisarts.nl biedt keuzehulp voor mensen met maagklachten

Thuisarts.nl heeft een keuzehulp toegevoegd voor mensen met maagklachten. Een kwart van de Nederlanders heeft last van maagklachten en een groot deel van hen komt hiervoor bij de huisarts. Veel van hen slikken onnodig maagzuurremmers of krijgen een kijkonderzoek van de maag. Onnodig, omdat het vaak hun leefstijl is die de klachten veroorzaakt. De keuzehulp moet helpen bij het aanpassen hiervan. De keuzehulp is gebaseerd op een onderzoek van het Radboudumc.

Het Zorginstituut concludeerde in de zomer van 2021 dat er sprake is van overbehandeling bij patiënten met maagklachten. Wat vaak ontbreekt, is goede voorlichting aan patiënten over de mogelijke oorzaken van de klachten. Hier moet de Keuzehulp Maagklachten van Thuisarts.nl uitkomst bieden. Deze informatieve website heeft een breed bereik. Bijna twee derde van de Nederlanders kent de website en van hen heeft ruim twee derde de site voorafgaand aan een huisartsbezoek bezocht.

Keuzehulp geeft inzicht, advies

De keuzehulp helpt patiënten begrijpen waardoor maagklachten kunnen ontstaan en geeft persoonlijke adviezen over wat patiënten zelf kunnen doen om de klachten te verminderen. Daarnaast is er nu ook een e-learning beschikbaar met de meest recente kennis over diagnostiek en behandeling van maagklachten.

De keuzehulp is gebaseerd op een e-learning die het Radboudumc heeft gemaakt voor patiënten met maagklachten. Judith de Jong, MDL-arts in opleiding in het Radboudumc, promoveerde op 13 januari 2022 op verbetering van zorg voor mensen met maagklachten.

Vermindering maagklachten

De e-learning van het Radboudumc gaf informatie over de werking van de maag, de oorzaken van maagklachten en de zin en onzin van zo’n kijkonderzoek van de maag. Na het volgen van de e-learning zag 60 procent af van een kijkonderzoek en verminderden de klachten. Er werden geen ernstige ziekten zoals kanker vastgesteld bij de mensen die in dat jaar afzagen van het onderzoek.

De interactieve keuzehulp is ontwikkeld in samenwerking met het programma Doen of laten? als onderdeel van een landelijke campagne voor passende zorg bij maagklachten. De campagne richt zich op het vergroten van de kennis over leefstijlfactoren bij maagklachten, bij zowel patiënten als huisartsen, en op het terugdringen van overdiagnostiek en overbehandeling.

NHG e-learning

Huisartsen kunnen een e-learning doen met de meest recente kennis over de diagnostiek en behandeling van maagklachten. In de e-learning Maagklachten komen onder andere aan de orde:

  • De verschillende medicamenteuze stappen van ‘zuurremming’.
  • De bijwerkingen van protonpompremmers bij langdurig gebruik en de rebound-klachten die stoppen bemoeilijken.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
DNA-bolletjes data
Data veilig en droog opslaan in DNA-bolletjes
Hartstilstand
Smartwatch registreert hartstilstand en redt levens
Visuele prothese
Visuele prothese voor blinden in ontwikkeling
ransomware
Hackers richten zich nu ook op domotica
wearable
Galaxy Ring meet op sierlijke wijze gezondheid
Data SEH
SEH data en AI kunnen verkeersveiligheid verbeteren
inclusief
Philips wil in 2025 wereldwijd 2 miljard levens verbeteren
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Volg jij ons al?