Search
Close this search box.
Search

Thuisbehandeling immuuntherapie bij St. Antonius

Vanaf deze maand is het St. Antonius Ziekenhuis gestart met het door eigen oncologieverpleegkundigen thuis toedienen van Trastuzumab immuuntherapie. Patiënten die thuis behandeld worden reageren positief. Het thuis behandelen van patiënten past in de trend van de veranderende zorg in Nederland. Afspraken op de poli worden, zover dat mogelijk is, steeds meer vervangen door zorg thuis, e-health of de huisarts.

Uit een inventarisatie onder alle patiënten die deze immuuntherapie krijgen blijkt dat 90 procent van hen gebruik willen maken van thuistoediening. St. Antonius is in eerste instantie gestart met de thuisbehandeling van de immuuntherapie bij ca. 20 patiënten in de regio Utrecht, Nieuwegein, Woerden en omstreken.

Thuisbehandeling met Trastuzumab

Voordat gestart kan worden met de thuisbehandeling krijgt de patiënt de eerste Trastumuzab kuren in het ziekenhuis toegediend. Pas als de medisch specialist het verantwoord vindt, wordt gestart met de thuisbehandeling.

De oncologieverpleegkundige neemt al het benodigde materiaal en de medicatie mee. De thuistoediening ziet er over het algemeen hetzelfde uit als in het ziekenhuis en is ook even veilig. De verpleegkundige blijft gedurende de gehele behandeling bij de patiënt, ook om een praatje te maken.

Drie pilot projecten

In totaal lopen bij het St. Antonius drie pilot projecten voor het verplaatsen van zorg van het ziekenhuis naar de thuissituatie. Het Trastuzumab immuuntherapie project is daar een van. Deze pilots maken onderdeel uit van de doelstelling om te voorkomen dat patienten onnodig lang in het ziekenhuis zijn. Daarbij wordt ook de samenwerking tussen ziekenhuis, huisartsen en verpleeghuizen steeds belangrijker.

“Een patiënt is allereerst mens en wil het liefst doorgaan met zijn leven. Juist ook als hij ziek is. Waar kan dat beter dan thuis? Passende zorg is voor iedereen anders. Wij willen zorg dan ook zoveel mogelijk laten aansluiten bij de behoeften van de patiënt om zo de kwaliteit van zijn leven te verbeteren”, aldus Sita Splinter, afdelingshoofd bij het St. Antonius. Behalve dat de zorg thuis minder omslachtig is, verkleind het ook de kans op infecties.

Op dit moment worden ook MS-patiënten die Methylprednisolon toegediend krijgen al thuis behandeld. Binnenkort zal dat ook gaan gebeuren voor bloedtransfusies bij hematologiepatiënten. Deze twee thuisbehandelingen zullen worden uitgevoerd door het Specialistisch Team Midden-Nederland van Careyn. Naast het bijdragen aan de eerder genoemde doelstelling wil het St. Antonius met deze pilots ook verkennen wat het in de praktijk betekent om zorg naar thuis te verplaatsen.

Onlangs startte in het Saxenburgh Ziekenhuis ook met een project waarbij kankerpatiënten thuis oncologische zorg ontvangen. Een initiatief dat, vergelijkbaar met dat van het St. Antonius, bijdraagt aan de doelstelling ‘ de juiste zorg op de juiste plek’ en het streven om zorg voor patiënten comfortabeler en efficiënter te maken.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
digitale veerkracht kort zorgnieuws
Digitale veerkracht, Kennispartner UMCU, bestuurswisselingen en meer
Duurzaam laryngoscoopblad
UMC Utrecht stapt over op herbruikbare laryngoscoopbladen
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Volg jij ons al?