Search
Close this search box.
Search

Thuismonitoring bij ontwenning verslavende middelen

De Universiteit Twente gaat samen met onder meer het Radboudumc onderzoek doen naar monitoring en interventie op afstand bij het ontwennen van verslavende middelen. Een belangrijke stap tijdens het herstel van verslaving, is ontgiften, of ontwennen van middelengebruik. Patiënten doen dat het liefste in hun eigen leefomgeving. Om dat veilig en comfortabel te doen, is intensieve monitoring nodig om snel in te grijpen bij dreigende ontwenningsverschijnselen.

Het project Detox@Home zal dit ondersteunen met een digitaal platform voor zelfrapportage, telemonitoring van ontwenning, communicatie met behandelaars en eHealth interventies. UT-onderzoeker Joanneke van der Nagel (faculteit EEMCS) en Arnt Schellekens (Radboudumc) ontvangen samen met verschillende partners een NWO-subsidie voor onderzoek naar zorg in de eigen leefomgeving. Beiden zullen onderzoeken wat patiënten en behandelaars belangrijk vinden tijdens ontgifting. Daartoe zullen de partners een digitaal platform bouwen en dit in de praktijk gaan testen. De groep waarin vertegenwoordigers van patiënten, behandelaars, onderzoekers, zorgverzekeraar en een technologiebedrijf deelnemen, maakt zo ontgifting in de eigen omgeving efficiënt, veilig en toegankelijk.

Verslavende middelen

De toenemende druk op de zorg is een grote maatschappelijke uitdaging. Het is daarom van belang om ervoor te zorgen dat mensen langer in een goede gezondheid leven en bijvoorbeeld los komen van verslavende middelen die hun gezondheid ondermijnen. Het bevorderen van meer eigen regie met behulp van technologie, kan in belangrijke mate bijdragen aan de gezondheid en zelfredzaamheid van burgers. Dat is ook wat men met de call ‘Zorg in eigen leefomgeving’ voor ogen heeft.

Terugval

Het is met name essentieel om er naar te streven om terugval te voorkomen. Bani da Lima, oprichter van de JellinekMinnesota behandeling in Nederland vertelt: “Het is bekend dat gemiddeld 50 tot 70 procent van de cliënten na behandeling terugvalt in gebruik. Dat percentage zegt vooral iets over het chronische karakter van verslaving en is vergelijkbaar met een chronische aandoening zoals depressie. Maar het geeft ook aan hoe belangrijk het is om ook ná behandeling mensen blijvend te ondersteunen.”

ROS WEB

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?