Search
Close this search box.
Search

Thuismonitoring COVID-patiënten bij St. Jansdal

We kunnen er niet onderuit, ondanks de lente-achtige temperaturen van dit moment, maar de COVID-19 herfstgolf is een feit. Dat betekent dat het aantal corona besmettingen, en daarmee ook het aantal ziekenhuisopnames, weer toeneemt. Het St. Jansdal en Isala hebben besloten de handen in een te slaan. De twee ziekenhuizen gaan samenwerken bij het thuismonitoren van (herstellende) coronapatiënten.

Tijdens de coronapandemie is het op afstand monitoren van coronapatiënten die voldoende hersteld waren om thuis verder te genezen een succesvolle strategie gebleken. Thuismonitoring ervoor dat de druk op de zorgprofessionals verlaagd kon worden en dat ziekenhuizen meer vrije bedden kregen voor patiënten met ernstigere klachten en reguliere zorg.

In de praktijk is echter niet ieder ziekenhuis in staat om zelf een monitoring centrum organiseren. Daarom gaat het St. Jansdal nu samenwerken met het Isala, waar deze vorm van zorg op afstand al geruime tijd beschikbaar is. Over een aantal maanden zal deze samenwerking worden geëvalueerd.

Samenwerking thuismonitoring

Die samenwerking is ook mogelijk omdat St. Jansdal en het Isala geografisch dicht bij elkaar liggen. Dit betekent dat patiënten van beide ziekenhuizen die eerder naar huis kunnen en mogen, zorg krijgen van verpleegkundigen van Isala. Daarvoor zorgt het Medisch Coördinatie Bureau (MCB) van Isala.

Ook St. Jansdal patiënten die stabiel genoeg zijn, maar nog wel extra zuurstof nodig hebben, komen in aanmerking voor thuismonitoring. Ook zij worden dan dus op afstand, via de Luscii-app en telefonisch, in de gaten gehouden door verpleegkundigen van het Isala. De verpleegkundigen van het Isala zorgen voor het opstarten van de thuismonitoring, inclusief uitleg over het gebruik van de app.

Via de Luscii-app geven patiënten thuis aan hoe het met ze gaat. Dat doen ze onder andere door het invoeren van de actuele zuurstofpercentages (saturatie) in het bloed. Daarnaast nemen zij dagelijks telefonisch contact op met de betreffende patiënten. Indien nodig wordt contact opgenomen met de eigen longarts van het St Jansdal. Die beslist dan of er iets veranderd moet worden aan de behandeling.

MCB Isala inspireert

Bij de ziekenhuizen van Isala timmert men op het gebied van thuismonitoring van corona-patiënten hard aan de weg. Dit is een verdienste van het speciaal medisch coördinatie bureau (MCB) van Isala. Onlangs werd de aanpak en het MCB van het ziekenhuis in een rapport van het Landelijk Expertteam COVID-zorg aangemerkt als best practice.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
Volg jij ons al?