Search
Close this search box.
Search

Thuisrevalidatie programma voor longembolie patiënten

In Nederland worden elk jaar ruim 12.000 mensen getroffen door een longembolie. Ongeveer de helft daarvan kampt als gevolg van deze vorm van trombose daarna met langdurige lichamelijke en mentale klachten. Het LUMC en de Trombosestichting zijn nu gestart met een laagdrempelig thuisrevalidatie programma dat bijdraagt aan de verbetering van de kwaliteit van leven van deze patiënten. De start van het programma is mede mogelijk gemaakt dankzij een schenking van 300.000 euro van de Vriendenloterij.

De langdurige lichamelijke en mentale klachten waar duizenden patiënten met een longembolie mee te maken krijgen kunnen ertoe leiden dat de patiënt niet meer kan werken en daardoor in een sociaal isolement terechtkomt. Daarom is extra aandacht voor betere zorg na een longembolie van belang. Thuisrevalidatie kan daarin een substantiële rol spelen.

Daarbij komt ook nog eens dat het coronavirus voor een toename van het aantal patiënten met een longembolie zorgt, terwijl daar nog geen goede behandeling voor beschikbaar is.

Thuisrevalidatie na longembolie

Een drietal artsen van het LUMC en Amsterdam UMC hebben, samen met een hoogleraar van de Universiteit Maastricht en technologiepartner ProCare een programma ontwikkeld voor de thuisrevalidatie met behulp van een fietsergometer van Lode.

“We gaan patiënten direct na de diagnose longembolie in hun thuissituatie activeren om te bewegen en gezond te leven, zodat ze sneller weer aan het werk zijn, minder vaak uitvallen en zich fitter voelen. Hiermee willen we een groot verschil gaan maken”, vertelt Erik Klok, internist in het LUMC en een van de initiatiefnemers.

Laagdrempelige samenwerking

Het ontwikkelde thuisrevalidatie programma is uniek voor de wereld. Het programma stelt de patiënt, arts en fysiotherapeut in staat om op een laagdrempelige manier samen te werken aan een goede revalidatie van de patiënt. Daarvoor is onder andere een speciaal dashboard ontwikkeld waarop de resultaten van de revalidatie voor iedereen in te zien zijn. De steun van de Trombosestichting en de Vriendenloterij stelt Kok en zijn collega’s in staat het programma wetenschappelijk te toetsen en de nationale implementatie ervan voor te bereiden.

Wij spreken vaak mensen die na een longembolie kampen met veel nare klachten, terwijl dat volgens ons voorkomen had kunnen worden met goede nazorg. Met deze schenking kunnen we eindelijk van start om die goede nazorg te ontwikkelen. We hebben straks een mooi programma dat mensen echt helpt, en dat zij gewoon thuis kunnen volgen. We zijn de VriendenLoterij dan ook erg dankbaar voor de steun”, aldus Stans van Egmond, directeur van de Trombosestichting.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
Volg jij ons al?