Search
Close this search box.
Search

Thuistest tegen welvaartziekten voor 40-plussers

De Fitbit kent bijna iedereen, een smartwatch die je helpt en motiveert om te (blijven) bewegen en bovendien de hartslag en andere vitale functies monitort. Fitkit is daarentegen nieuw en heeft, ondanks de gelijkenis in de naam, niets met de wearable te maken. Fitkit is een thuistest waarmee de invloed van leefgewoontes op het mogelijk ontstaan van chronische ziektes gemeten kan worden. Laboratoriumonderzoek in je eigen huiskamer, zoals de initiatiefnemers van Fitsurance het noemen.

De meetresultaten, gebaseerd op dertien wetenschappelijk erkende variabelen, van de Fitkit thuistest worden door het Fitsurance-team geanalyseerd en binnen enkele dagen ontvangt de gebruiker de uitslag met een concreet en persoonlijk advies. De test is specifiek bedoeld voor 40-plussers met als belangrijkste doel hen, waar nodig, aan te sporen gezonder te leven.

“Welvaartsziekten als hart- en vaatziekten, diabetes en het metabool syndroom zijn chronische ziekten en vormen de grootste ziektelast in de westerse wereld. Ze zijn veelal ‘sluimerend’, waarbij de echte symptomen pas later zichtbaar worden. Als ze er echter eenmaal zijn, ben je eigenlijk te laat. De oorzaak schuilt vaak in onze leefwijze: alcohol, te weinig bewegen, weinig slaap en veel stress”, aldus Tommie Koppens, co-founder en CEO Fitsurance.

Dertien variabelen in thuistest

Door de status van dertien variabelen te meten kan een integraal beeld van je algemene gezondheid gegeven worden. Deze variabelen worden gemeten met de Fitkit. Tot nu konden dit soort tests alleen in een afgenomen worden. Fitkit brengt dat laboratoriumonderzoek naar de huiskamer. Gemeten worden onder ander het cholestorolprofiel, de bloeddruk, BMI, buikomvang, bloedsuiker, laaggradige onstekingen (hs-CRP), algemene dagelijkse activiteit, welbevinden en vitaliteit.

De Fitkit thuistest (Foto: Fitsurance)

Het Fitsurance-team analyseert de meetresultaten en stelt op basis daarvan voor elke geteste persoon een persoonlijk advies samen. Een advies waarmee de betreffende persoon vervolgens aan de slag kan gaan om gezonder te leven.

Het afgelopen jaar is de Fitkit door ruim 400 personen uitvoerig getest met, zo stelt Fitsurance, indrukwekkende resultaten. Eind juni werd gestart met een volgende evaluatie van de thuistest. Daaraan doen 500 personen mee. Uiteindelijk is het de bedoeling om Fitkit voor een breed publiek beschikbaar te maken.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Geelzucht behandeling bilicocoon
Thuisbehandeling bij baby’s met geelzucht in LUMC
onderzoek
Nederland pioniert met grote database erfelijke kanker
in vitro
In vitro e-platforms vervangen dier- en mensproeven
Mammografie
Nieuwe technologie borstonderzoek is pijnloos en röntgenvrij
Longrevalidatie thuismeten app
Thuismeten-app helpt bij longrevalidatie
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
Volg jij ons al?