Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Tijdelijke vergoeding online intake fysiotherapie

De uitbraak van het coronavirus versnelt de ontwikkeling en uitrol van e-health. Dat geldt ook voor de regelgeving en andere voorwaarden, zoals vergoeding van online gezondheidszorg. Het volgende voorbeeld daarvan is het besluit van de Zorgautoriteit en Zorgverzekeraars Nederland om de online intake bij fysiotherapie praktijken per direct te vergoeden vanuit de zorgverzekering.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Vanaf nu kunnen fysiotherapeuten de ‘(screening), intake en onderzoek’ bij de zorgverzekeraar van de patiënt declareren. Dit betekent dat patiënten die verzekerd zijn voor fysiotherapie zich tijdens de coronacrisis online kunnen laten helpen door een fysiotherapeut en niet meer fysiek naar de praktijk hoeven te gaan. Deze vorm van zorg-op-afstand was voorheen alleen mogelijk als de patiënt al onder behandeling stond van de betreffende fysiotherapeut.

Gratis website voor online intake

De fysiotherapie website Hierhebikpijn heeft haar online fysiotherapie check nu gratis beschikbaar gesteld voor alle Nederlandse fysiotherapiepraktijken. Hier worden de klachten van patiënten in kaart gebracht. Daarvoor wordt een screeningsformulier ingevuld dat de therapeut kan inzien tijdens het eerste consult.

Op het formulier staan de belangrijkste klachten van de patiënt, resultaten van het bewegingsonderzoek en specifieke zelftests, en een voorlopige uitslag met mogelijke aandoeningen. Dit draagt bij aan het zo effectief en soepel mogelijk laten verlopen van het online consult.

Duur van de regeling

Deze zorg-op-afstand regeling is met terugwerkende kracht ingegaan op 1 maart. De regeling blijft actief zolang de landelijke richtlijnen en adviezen van de overheid en het Rijksoverheid voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) met betrekking tot de coronavirus uitbraak van kracht zijn. De online intake website blijft in ieder geval tot 1 juni gratis toegankelijk voor fystiotherapiepraktijken.

De impact van de beperkingen rondom het coronavirus zorgen ervoor dat de ontwikkeling van online gezondheidszorg, digitale triage, e-consulten en andere e-health toepassingen in eens stroomversnelling gekomen zijn. Het besluit rondom de vergoeding van online intake bij fysiotherapie praktijken is daar een volgend voorbeeld van.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen