Toekomstmuziek? Een medische robot van een millimeter

De uitvinders van de minirobot, zo klein dat die letterlijk door het oog van een naald kan kruipen, zien mogelijkheden om deze technologie door te ontwikkelen tot een hulpmiddel voor chirurgische ingrepen. Het is nog toekomstmuziek, maar het idee dat over enkele jaren op afstand bestuurbare minirobotjes door de aderen van patiënten kruipen is volgens deze onderzoekers geen science fiction meer.

Ingenieurs van de Northwestern University hebben een robotversie van de zogenoemde ‘peekytoe-krab’ ontwikkeld. Het idee werd geboren toen zij experimenteerden met mechanismen die het mogelijk maken om een robot te besturen zonder dat daarvoor elektriciteit en hydraulische onderdelen in de robot nodig zijn. Een ontwikkeling die in de toekomst gebruikt kan worden om een mini medische robot te ontwikkelen.

De beweging en ‘besturing’ van de robot is gebaseerd op een metaallegering die van vorm kan veranderen door warmte om vervolgens weer in zijn oorspronkelijk vorm terug te ‘veren’. Door de temperatuursveranderingen van de minirobot te reguleren kan die zich vervolgens autonoom voortbewegen (pdf-link). Van daar is het een relatief kleine stap, met grote uitdagingen, naar toepassingen in de medische wereld.

Medische robot van een halve millimeter

Wanneer deze extreem kleine robots, amper een halve millimeter groot, werkelijkheid worden, dan zien de onderzoekers mogelijkheden om deze technologie in te zetten bij chirurgische ingrepen zoals het verwijderen van verstoppingen in aderen of kleine tumoren.

Zoals gezegd, het is nog toekomstmuziek. De ontwikkelde mini-robot, van amper een halve millimeter, is de de kleinste op afstand bestuurbare robot ter wereld van dit moment. Tich zijn ze voor medische toepassingen, zoals het ‘dotteren’, nog steeds niet klein genoeg. De robot is bijvoorbeeld tien keer groter dan de kleinste haarvaten in het lichaam.

Uitdagingen in materiaal en werkomgeving

Behalve de afmetingen zijn er nog meer uitdagingen. De ‘sub-millimeter robots’ zoals die nu ontwikkeld zijn, zijn namelijk nog niet geschikt voor toepassingen in het menselijk lichaam omdat nu alleen nog op een vaste ondergrond kunnen functioneren en niet in vloeistof (in aderen) of op zacht weefsel. Maar, de technologie is er en uitdagingen zijn er om overwonnen te worden.

“Onze robots werken in een terrestrische modus: ze lopen op een vaste ondergrond. Maar de meeste biomedische toepassingen zullen waarschijnlijk in een vloeibare omgeving zijn, waar je zwemmers nodig hebt”, vertelt professor John Rogers. Hij is, samen met professor Yonggang Huang en hun team van promovendi, een van de uitvinders van de sub-millimeter robot.

Ondanks deze uitdagingen zien de uitvinders voldoende mogelijkheden voor toekomstig gebruik van minirobots als deze, onder andere ook in de medische wereld.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
wervelkolom
MST Introduceert nieuwste robot voor neurochirurgie
Kind in ziekenhuis
Studie naar ‘minder piepjes en alarmen’ op IC gehonoreerd
Innovaties Radiologie
Philips toont nieuwste innovaties op radiologieconferentie
duurzaamheid
Zorgaanbieders moeten samen richting geven aan duurzaamheid
Prostaatonderzoek MRI
Ontwikkeling AI-oplossingen voor MRI- prostaatonderzoek
ICT rukt snel op in de zorg en is bij steeds meer toepassingen nodig. Investeringen in ICT blijven volgens de ICT Benchmark Ziekenhuizen om verschillende redenen achter, waardoor de zorgtransitie lastiger verwezenlijkt kan worden.
Beperkte ICT-investeringen remmen zorgtransformatie
Radiologie Beeldbeschikbaarheid
De sneltrein naar de Rijkszorgdatastaat
RIVM
Rapportage RIVM: Data bewijst effectiviteit gecombineerde leefstijlinterventie
Sensoren Prothese
Sensoren in prothese-enkel zorgen voor evenwicht
Digitaal contact
Digitaal contact via de app groeit bij Bravis
Volg jij ons al?