Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Toename van gebruik nanotechnologie in medische hulpmiddelen

Nanotechnologie wordt volgens het RIVM steeds meer gebruikt voor medische hulpmiddelen. Het instituut inventariseerde op welke manieren nanotechnologie wordt gebruikt in medische hulpmiddelen en wat voor functie het daarin heeft. Als voorbeelden noemt het RIVM nanocoatings op implantaten, het nabootsen van natuurlijk weefsel, gebruik van de elektrische en magnetische eigenschappen van nanomaterialen en toepassing in de oncologie bij het opsporen en behandelen van kanker.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Nanocoatings en natuurlijk weefsel

Een van de belangrijkste trends die het RIVM signaleert is het gebruik van nanocoatings op allerlei implantaten. Hierdoor integreert het implantaat beter met het omliggende weefsel, wat de kans op afstoten of complicaties verkleint. Onder andere de cardiologie (coating op stents), orthopedie (coatings op heupimplantaat) en tandheelkunde (tandheelkundige implantaten) profiteren hiervan. Verder worden antimicrobiële eigenschappen van nanomaterialen gebruikt in coatings op implantaten, voor wondverzorging en in medisch textiel. De tweede trend die RIVM signaleert is het nabootsen van natuurlijke weefsels door nanomaterialen. Met behulp van nanotechnologie kunnen bij implantaten optimale biologische, fysische en mechanische eigenschappen worden gerealiseerd.

Elektrische en magnetische eigenschappen

Een derde trend haakt in op de elektrische en magnetische eigenschappen van nanomaterialen. Deze komt vooral voor in medische hulpmiddelen voor neurologie en cardiologie, zoals pacemakers. Ook worden batterijen met een langere levensduur ontwikkeld voor implantaten.

Beoordeling medisch nut en risico’s

Net als bij alle medische producten moet voor nanomedische hulpmiddelen per product het medisch nut ten opzichte van eventuele risico’s worden beoordeeld. Recente wetenschappelijke leidraden geven volgens het RIVM aan waarop moet worden gelet als nanotechnologie wordt gebruikt bij de fabricage van een medisch hulpmiddel. Volgens het RIVM vormen de leidraden een goede basis om de beoordeling van nanomedische hulpmiddelen uit te voeren.

Het rapport kunt u hier downloaden

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen