Search
Close this search box.
Search

ToM geeft superheldtraining aan Autistische kinderen

De e-health-toepassing is gebaseerd op de Theory of Mind (ToM) training, een training voor kinderen met een autisme spectrum stoornis. De toepassing combineert deze groepstraining met online oefeningen, en zorgt zo dat de kinderen de opgedane kennis beter in de dagelijkse praktijk toe kunnen passen. Een superheldentraining met avatar ToM moet het oefenen van de kennis leuker maken voor de kinderen.

De oorspronkelijke ToM-training is in het leven geroepen om kinderen met autisme te helpen in sociale situaties. Dankzij de training kunnen zij sociale situaties beter inschatten en zich beter inleveren in anderen. Zo verbeteren zij hun sociale gedrag. De Bascule, VU en Jouw Omgeving ontwikkelden samen een nieuwe versie van de training: ToM-e. Deze vernieuwde versie moet het voor kinderen makkelijker maken geleerde vaardigheden in de praktijk toe te passen.

Toepassen van kennis in praktijk blijkt lastig

Uit onderzoek bleek dat de ToM-training effectief werd gevonden door ouders en kinderen. Het toepassen van de kennis in de dagelijkse praktijk bleek echter problemen te geven voor de kinderen. De ToM-e training, een blended versie van de oorspronkelijke training, moet hier verandering in brengen. De combinatie van online en offline oefeningen stimuleert kinderen op een interactieve manier om te oefenen met de kennis die zij opdoen.

Superheldentraining met avatar ToM

Avatar ToM vormt de leidraad tijdens de training. Hij neemt de kinderen mee in een zogenaamde superheldentraining. Deze training bestaat uit acht groepsbijeenkomsten en online oefeningen, ook wel als missies aangeduid. Elke groepsbijeenkomst behandeld een sociale vaardigheid. Vervolgens oefenen kinderen en ouders samen online deze vaardigheden door missies uit te voeren. Een extra aanmoediging krijgen de kinderen in de vorm van een beloning: na het afronden van elke missie, krijgen de kinderen een gadget voor avatar ToM.

De ouders zijn nauw betrokken bij de training: niet alleen volgen zij twee groepsbijeenkomsten, ze hebben ook wekelijks contact met de behandelaar. Zo is het oefenen leuk voor ouder en kind.
Het onderzoek naar ToM werd uitgevoerd door De Bascule, academisch centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie, Pim Steerneman, de ontwikkelaar van de oorspronkelijke versie van de training, en de VU. Het onderzoek stond onder leiding van dr. Sander Begeer en werd ondersteund door ZonMW.

De Bascule en de VU richten zich in volgend onderzoek op de effectiviteit van de ToM-e training. In samenwerking met PI-research wordt er een opleiding ontwikkeld voor hulpverleners die zelf de ToM-e training willen geven.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?