Toolkits helpen bij effectieve inzet zorgtechnologie in ouderenzorg

ma 10 februari 2025 - 08:45
Technologie
Nieuws

De implementatie en opschaling van technologie in de langdurige zorg vraagt veel van zorgorganisaties. Het beïnvloedt zorgprocessen en de manier van werken aanzienlijk. Hoe zorg je voor een effectieve inrichting? Hoe betrek je medewerkers hierbij? Welke valkuilen moet je vermijden? Dit verschilt per technologie en zorgproces, vertellen Sanne van der Weegen en Samantha di Rocco van Vilans in ICT&health 1.

Om zorgorganisaties hierbij te ondersteunen, hebben Waardigheid en trots voor de toekomst (W&tt, programma Vilans) en Zorgvernieuwing in Versnelling (ZVIV) vijf praktische implementatietoolkits ontwikkeld. Deze toolkits bieden een stappenplan met gerichte tips en hulpmiddelen, afgestemd op specifieke zorgprocessen. Zo kunnen zorgverleners leren van eerdere ervaringen en valkuilen vermijden. De toolkits zijn nu beschikbaar om organisaties te begeleiden bij verandering en implementatie.

Kennis en ervaring delen

In de ouderenzorg wordt inmiddels veel gebruik gemaakt van zorgtechnologie om hybride en digitale zorgprocessen mogelijk te maken. Iedere ouderenzorgorganisatie die dit doet, leert daarvan, vertelt Sanne van der Weegen, projectleider digitale zorg bij Vilans, en het is zonde als die kennis niet wordt verspreid.

“De behoefte aan effectieve inzet van zorgtechnologie is immers overal in de ouderenzorg groot, vanwege de toenemende zorgvraag door de vergrijzing en de personeelsproblematiek. Daarom hebben wij het plan opgevat om toolkits specifiek per technologie te ontwikkelen. Dat is de kern van waar wij als Vilans voor staan tenslotte: kennis ophalen en gebundeld verspreiden.”

Gezamenlijke keuze

In het veld werd al een aantal technologiespecifieke toolkits ontwikkeld, zoals die voor de Momo bedsensor door Anders Werken in de Zorg en die voor de medicijndispenser door de Vliegwielcoalitie. W&tt heeft samen met deze partijen, brancheorganisaties en andere zorgvernieuwers bepaald welke toolkits nog ontwikkeld zouden moeten worden en wie dat oppakt.

De keuze viel op:

  • Hybride zorg en ondersteuning met beeldschemcontact;
  • Spraakgestuurd rapporteren;
  • Externe leefcirkels;
  • Dagstructuurondersteuning;
  • Expertise op afstand.

Naar aanleiding hiervan hebben W&tt en Zorgvernieuwing in Versnelling de handen in elkaar geslagen. Een logische samenwerking, stelt Samantha di Rocco, senior adviseur bij Vilans. “W&tt helpt om de langdurige zorg voor ouderen toekomstbestendig te maken. Zorgtechnologie speelt hierin een belangrijke rol. Zorgvernieuwing in Versnelling is een beweging die inzet op het versnellen van activiteiten om zo innovatief en digitaal mogelijk te werken in de ouderen- en thuiszorg.”

De ontwikkeling van de toolkits is op basis van de gekozen aanpak – samenwerking met de zorgorganisaties – vlot gegaan. In enkele gevallen was het lastig de juiste organisaties aan boord te krijgen”, schetst Di Rocco. “Over de ene zorgtechnologie bestaat al veel praktische kennis, bij de andere was het nog zoeken omdat die technologie nog minder ver is opgeschaald. Er moet sprake zijn van een bepaalde mate van implementatie om tastbare voordelen te kunnen delen. En dat is natuurlijk wel wat we willen.”

Urgentiebesef

De vijf toolkits zijn inmiddels af en gepubliceerd. “Dat ze er zijn gekomen, laat zien hoe groot de behoefte van zorgorganisaties is om te kunnen versnellen in de implementatie van zorgtechnologie”, onderstreept Di Rocco. “De urgentie wordt gevoeld. De meeste partijen willen niet meer pionieren, maar op een heel praktische manier aan de slag en gebruik maken van de ervaring die andere organisaties al hebben opgedaan.”

Lees het hele artikel in ICT&health 1, die halverwege februari verschijnt.


Door innovation partner

Auteur

Frank van Wijck
Redacteur - ICT&health
Gastauteur