Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Tovertafel stimuleert patiënten met dementie

In het VieCuri Medisch Centrum hebben zorgprofessionals van de afdelingen Geriatrie en het Transferium een nieuw middel bedacht om dementie patiënten te stimuleren om te bewegen en denken waardoor hun daginvulling verbreed kan worden. Op de Tovertafel, zoals deze innovatie genoemd wordt, worden met een beamer interactieve spellen op een tafel geprojecteerd om de dementie patiënten te stimuleren in beweging te komen en mee te doen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat steeds meer mensen direct, als patiënt, of indirect, als partner, te maken krijgen met dementie. Er zijn al veel voorbeelden van zorginnovaties en e-health ontwikkelingen om de diagnose, effecten en behandeling te verbeteren.

Daarbij worden high-tech middelen en ontwikkelingen als VR, e-learning en apps ingezet. De Tovertafel van het VieCuri bewijst dat niet alle zorginnovaties per definitie high-tech moeten zijn om toch een grote impact te kunnen hebben.

Dementie patiënten aan tafel

De Tovertafel creëert geluksmomenten voor mensen met een cognitieve uitdaging en de mensen om hen heen. De beamer projecteert interactieve spellen op een tafel. Spelers kunnen kiezen uit bijvoorbeeld puzzels, muziek, schilderijen, et cetera.

De projecties nodigen uit om samen in beweging te komen. Met een simpele handbeweging worden afbeelding in beweging gezet. De spellen stimuleren ook sociale interactie. Ze verbinden zowel spelers als familieleden en zorgmedewerkers met elkaar. De ontwikkelaar van de Tovertafel, Active Cues, werkt samen met universiteiten over de hele wereld om deze zorginnovatie verder te ontwikkelen.

In 2019 keurde het bestuur van VieAmi een donatie van ruim 8000 euro goed voor de interactieve Tovertafel. De komende maanden wordt de tafel getest op de afdeling Cardiologie. Medewerkers en vrijwilligers zijn geïnstrueerd om de Tovertafel te bedienen en gaan actief aan de slag om patiënten ‘aan tafel’ te krijgen. De eerste reacties van patiënten zijn al positief. Als die test succesvol blijkt, dan wordt de Tovertafel definitief aangeschaft.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen