Search
Close this search box.
Search

Tovertafel stimuleert patiënten met dementie

In het VieCuri Medisch Centrum hebben zorgprofessionals van de afdelingen Geriatrie en het Transferium een nieuw middel bedacht om dementie patiënten te stimuleren om te bewegen en denken waardoor hun daginvulling verbreed kan worden. Op de Tovertafel, zoals deze innovatie genoemd wordt, worden met een beamer interactieve spellen op een tafel geprojecteerd om de dementie patiënten te stimuleren in beweging te komen en mee te doen.

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat steeds meer mensen direct, als patiënt, of indirect, als partner, te maken krijgen met dementie. Er zijn al veel voorbeelden van zorginnovaties en e-health ontwikkelingen om de diagnose, effecten en behandeling te verbeteren.

Daarbij worden high-tech middelen en ontwikkelingen als VR, e-learning en apps ingezet. De Tovertafel van het VieCuri bewijst dat niet alle zorginnovaties per definitie high-tech moeten zijn om toch een grote impact te kunnen hebben.

Dementie patiënten aan tafel

De Tovertafel creëert geluksmomenten voor mensen met een cognitieve uitdaging en de mensen om hen heen. De beamer projecteert interactieve spellen op een tafel. Spelers kunnen kiezen uit bijvoorbeeld puzzels, muziek, schilderijen, et cetera.

De projecties nodigen uit om samen in beweging te komen. Met een simpele handbeweging worden afbeelding in beweging gezet. De spellen stimuleren ook sociale interactie. Ze verbinden zowel spelers als familieleden en zorgmedewerkers met elkaar. De ontwikkelaar van de Tovertafel, Active Cues, werkt samen met universiteiten over de hele wereld om deze zorginnovatie verder te ontwikkelen.

In 2019 keurde het bestuur van VieAmi een donatie van ruim 8000 euro goed voor de interactieve Tovertafel. De komende maanden wordt de tafel getest op de afdeling Cardiologie. Medewerkers en vrijwilligers zijn geïnstrueerd om de Tovertafel te bedienen en gaan actief aan de slag om patiënten ‘aan tafel’ te krijgen. De eerste reacties van patiënten zijn al positief. Als die test succesvol blijkt, dan wordt de Tovertafel definitief aangeschaft.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?